Denník N

EÚ riešila „falošnú paniku“, migrantov smerujúcich do Európy je najmenej za posledné roky

Migranti oddychujú v záchytnom centre pre migrantov zriadenom v miestnom športovom stredisku v meste Barbate na juhu Španielska 28. júna 2018 po tom, ako ich zachránilo španielske námorné plavidlo v Gibraltárskom prielive. Foto - tasr/ap
Migranti oddychujú v záchytnom centre pre migrantov zriadenom v miestnom športovom stredisku v meste Barbate na juhu Španielska 28. júna 2018 po tom, ako ich zachránilo španielske námorné plavidlo v Gibraltárskom prielive. Foto – tasr/ap

Po samite sú spokojní všetci, či Merkelová presvedčí aj partnerov z Bavorska a zachráni vládu, sa ešte len uvidí.

Deväťhodinová debata, ktorá sa skončila o pol piatej ráno. Štvrtkové rokovanie na samite lídrov EÚ pripomínalo celonočné vyjednávania z čias, keď Európska únia zachraňovala Grécko pred bankrotom.

Tentoraz bola hlavnou témou migrácia a podľa postoja Talianska (ktoré hrozilo blokovaním výsledkov) a ďalších krajín to vyzeralo, akoby na hraniciach Únie stáli státisícové davy podobne ako v roku 2015. Štatistika, experti, ale aj niektorí politici hovoria, že to tak nie je.

V súčasnosti je migrácia skôr politickou ako reálnou krízou, ktorú si pamätáme z roku 2015, prípadne 2016.

Tento rok prišlo do konca júna cez Stredozemné more do Európy približne 45-tisíc ľudí. Je to o polovicu menej ako v rovnakom období pred rokom. Ak trend zostane podobný (najviac príchodov býva od júna do októbra), bude to najnižšie číslo od roku 2013. Jediná krajina, kde počet migrantov narástol, je Španielsko.

„V posledných týždňoch sme upadli do falošnej paniky. Čísla klesajú,“ povedal pre rakúsky Der Standard nemecký analytik Gerald Knauss, ktorý vymyslel systém na zastavenie príchodu ľudí do Európy z Turecka.

Minulá vláda pomohla

Hoci to populistickí lídri krajín nespomínajú, hlavnú zásluhu na znížení počtu prichádzajúcich migrantov majú vlády, ktoré kritizujú.

Nemecká kancelárka Angela Merkelová spolu s Holanďanmi v roku 2016 vyrokovala spomínanú dohodu s Tureckom, ktorá výrazne znížila počet imigrantov utekajúcich do Európy cez Grécko, čo bola hlavná brána v roku 2015.

V rokoch 2016 a 2017 stále prichádzalo vyše 100-tisíc ľudí cez Taliansko, no aj to sa predchádzajúcej talianskej vláde podarilo výrazne obmedziť.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Svet

Teraz najčítanejšie