Denník N

Slovenskí politici oslavujú vlastnú krátkozrakosť

Prví utečenci v Gabčíkove v roku 2015. Foto N – Tomáš Benedikovič
Prví utečenci v Gabčíkove v roku 2015. Foto N – Tomáš Benedikovič

Dobrovoľnosť je práve to, čo zatiaľ pri migrácii nefungovalo a nebude to fungovať ani v budúcnosti. Aspoň nie u nás.

Už dlho nebola na Slovensku taká široká spokojnosť s nejakým rozhodnutím európskeho samitu. Dohodou, ktorá má vyriešiť migračnú krízu, sa chváli premiér Peter Pellegrini, ako dohodu „v prospech Slovenska a celej Európskej únie“ ju chváli ministerstvo vnútra, natešená je aj opozičná SaS.

Pri bližšom skúmaní sa však ich vysvetlenia, prečo je dohoda taký úspech, v podstate zredukujú na to, že už nehrozia povinné kvóty. Konkrétnejšia je SaS, ktorú potešilo, že súčasťou dohody majú byť utečenecké tábory mimo územia Únie. Berie to ako dôkaz, že existujú „poctivé riešenia migračnej krízy“.

Lenže okrem eliminácie kvót sa skoro všetko, čo sa po samite vydáva za úspech, opakuje už roky. A väčšinou sú tieto stálice politických vyhlásení a rokovaní úniových lídrov stále skôr zbožným prianím než uskutočniteľným plánom.

Prispievať k riešeniu krízy na základe individuálnej a dobrovoľnej solidarity je presne to, čo aspoň v strednej Európe nikdy nefungovalo a nebude fungovať ani v budúcnosti. Výnimkou nie je ani Pellegrinim avizovaná ochota Slovenska dočasne u nás ubytovať až 1200 utečencov.

O čo presne pôjde, môžeme podľa doterajších vyjadrení len odhadovať. S ohľadom na dlhodobé postoje vládnych strán a predchádzajúce skúsenosti to pravdepodobne bude podobný model, aký sme si už vyskúšali v Gabčíkove. Utečenci by u nás len čakali na rozhodnutie, či v nejakej inej krajine azyl dostanú. Poslúži nám to opäť na to, aby sme vyzerali lepšie a trochu sa vyčlenili z V4. Utečenci tu však budú len krátko, nikomu z nich nedovolíme u nás zostať a pomôcť im nakoniec aj tak budú musieť iní.

Radosť SaS

SaS zas má radosť z niečoho, o čom sa takisto roky hovorí, ale stále to nefunguje a napriek optimizmu Richarda Sulíka

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Migrácia

Komentáre

Teraz najčítanejšie