Denník N

Hrnko vyzval ombudsmanku, aby ignorovala Dúhový pochod. Pripomína, že ju zvolili aj hlasmi SNS

Anton Hrnko sa obáva, že Dúhové pochody smerujú proti tradičnej rodine.
Anton Hrnko sa obáva, že Dúhové pochody smerujú proti tradičnej rodine.

Podpredseda SNS obviňuje organizátorov, že šíria gender ideológiu a snažia sa o rozvrat tradičnej rodiny.

Po roku sa opakuje spor medzi SNS a ombudsmankou Máriou Patakyovou, ktorá vlani podporila bratislavský Dúhový pochod svojou účasťou i vyvesením dúhovej vlajky.

Tentokrát sa s predstihom ozval podpredseda strany, poslanec Anton Hrnko. Médiám poslal stanovisko, v ktorom vyzýva ombudsmanku, aby pochod tentokrát nepodporila.

„Sme presvedčení, že organizátori týchto vraj pochodov pýchy nereprezentujú tých, ktorí patria do komunít ‚inakých‘, ale že len zneužívajú existenciu týchto komunít na šírenie neoliberálnej ‚genderovej‘ ideológie. Cieľom tejto ideológie je podľa nášho názoru rozloženie klasickej rodiny, ktorá vždy v minulosti bola a stále je základom usporiadanej spoločnosti a stabilného štátu,“ vysvetlil Hrnko.

Patakyová je nominantkou koaličného Mosta-Híd. Hrnko však pripomína, že ju začiatkom roka 2017 zvolili aj hlasmi poslancov SNS. Podľa Hrnka im Patakyová pred voľbou sľúbila, že takéto akcie podporovať nebude.

„Neradi by sme videli osoby ako pani ombudsmanku Patakyovú a zástupcov jej úradu na tomto podujatí, najmä keď bola pani ombudsmanka zvolená do svojho úradu aj hlasmi SNS a pred voľbou nám dala záruky, že tieto ideológie nebude podporovať,“ dodal Hrnko.

Podpredseda SNS dodal, že „inakosť“ toleruje, prekáža mu však vyznenie pochodu a podpora, ktorú mu vyjadrujú niektoré štátne inštitúcie.

„Sme si vedomí, že v rámci demokracie nie je možné obmedzovať právo vysloviť svoj názor a voľbu spôsobu tohto vyslovovania, ale v princípe protestujeme, ak takéto ‚pochody‘ podporujú štátne orgány,“ hovorí Hrnko.

Patakyová: Nič sa nemení

Dúhový pochod sa Bratislave konal už sedemkrát; ôsmy ročník má prebehnúť o dva týždne 14. júla. Hovorkyňa ombudsmanky Michaela Pavelková reagovala vyhlásením, že aj tento rok ho Patakyová podporí.

„Vzhľadom na to, že situácia LGBTI ľudí na Slovensku sa z ľudskoprávneho hľadiska od minulého roka nezmenila, verejná ochrankyňa práv nevidí dôvod, prečo by Dúhový Pride nemala podporiť aj tento rok,“ napísala hovorkyňa.

Podľa Patakyovej je potrebné naďalej upozorňovať na problém „právneho prehliadania LGBTI komunity“. „Práve verejná ochrankyňa práv, ako nezávislý ústavný orgán, má chrániť ľudské práva všetkých ľudí bez rozdielu, obzvlášť zraniteľných skupín,“ dodala hovorkyňa.

Demokraticky zmýšľajúci politici nezvyknú dávať ombudsmanovi ultimátum, reagoval zasa Most. „Inštitút verejného ochrancu práv sa vyznačuje nezávislosťou. Osoba, ktorá túto funkciu zastáva, zastupuje všetkých občanov našej krajiny,“ zdôraznila strana.

Patakyová svoju podporu Dúhovému pochodu avizovala aj v nedávnom rozhovore pre Denník N. „Ak by som Pride nepodporila, tak by som sa spreneverila inštitúcii ako takej,“ povedala.

Okrem úradu verejného ochrancu práv podporili pochod aj ďalšie inštitúcie. Podľa organizátorov ho finančne podporili ministerstvo kultúry, Bratislavský samosprávny kraj či bratislavský magistrát. Sponzormi podujatia sa stali aj firmy IBM Slovakia, GlaxoSmithKline a AbbVie.

Ombudsmanka na Dúhovom pochode 2017. Foto N – Tomáš Benedikovič

Danko: Zneužívate právomoc

Vlaňajšieho pochodu sa zúčastnili dve až tri tisícky ľudí. Práve Patakyová na ňom zožala veľký potlesk. „Verejný ochranca práv má vždy stáť na strane tých, ktorých práva sú ohrozované alebo porušované,“ hovorila účastníkom.

SNS ju pred akciou kritizovala predovšetkým za to, že na svojom úrade vyvesila dúhovú vlajku. Predseda Andrej Danko jej napísal list,

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

LGBTI+

Slovensko

Teraz najčítanejšie