Denník N

Tohto mladíka si zapamätajte. Čoskoro bude veľký ako Ronaldo, Messi či Neymar

Najlepší hráč zápasu Kylian Mbappé. Foto – TASR/AP
Najlepší hráč zápasu Kylian Mbappé. Foto – TASR/AP

19-ročný útočník Paríža Saint-Germain Kylian Mbappé dvoma gólmi do siete Argentíny ukázal, prečo zaňho v klube zrejme zaplatia 180 miliónov eur. Napriek svojmu veku už teraz patrí k najlepším hráčom planéty.

Argentína po slabých výkonoch na svetovom šampionáte v Rusku skončila. Pre 31-ročného Lionela Messiho je to obrovské sklamanie. Veľká trofej s Argentínou mu stále chýba a tohtoročné majstrovstvá sveta sa považovali za jeho poslednú šancu.

Po prehre s Francúzskom (3:4) smutne stál na ihrisku a v horúce popoludnie v Kazani žiaril o dvanásť rokov mladší hráč – Kylian Mbappé. Prirovnávajú ho dokonca k Brazílčanovi Pelému, ktorý v sedemnástich žiaril na MS 1958.

Zatiaľ čo Messi v jeho veku sedel na lavičke Argentíny a vtedajšieho trénera Josého Pékermana (dnes kouča Kolumbie) ostro kritizovali, prečo ho nepoužil vo štvrťfinále s Nemeckom na MS 2006 ako náhradníka, Mbappé odohral fantastický zápas.

Zaujal hneď v úvode stretnutia, keď na jeho šprint argentínska defenzíva nedokázala zareagovať a Marcos Rojo ho zastavil až faulom v šestnástke, po ktorom Antoine Griezmann otvoril z penalty skóre.

Mbappé v druhom polčase pridal dva presné zásahy a bol najlepším mužom na ihrisku. Pred turnajom sa hovorilo o tom, aký majú Francúzi hviezdami nabitý káder.

Zverenci Didiera Deschampsa, kapitána Francúzska z roku 1998, keď sa naposledy stali svetovými šampiónmi, boli považovaní za jedných z najväčších favoritov, hoci ich mužstvo je stále veľmi mladé – až pre štrnástich z 23 hráčov ide o debut na veľkom medzinárodnom turnaji.

Francúzsko – Argentína 4:3:

Nerobí veci ako tínedžeri

A Mbappé je najmladším z mladých futbalistov. Narodil sa v decembri 1998, napriek tomu v Paríži Saint-Germain podľa periodika L’Equipe zarába 1,5 milióna eur mesačne ako tretí najlepšie platený hráč vo francúzskej Ligue 1.

Mbappé zahviezdil v AS Monako, v ktorého drese skóroval napríklad aj v Lige majstrov proti

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

MS vo futbale

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie