Denník N

Vypadnutie Argentíny nie je náhoda. Ani Messi nedokáže všetko sám a tamojší futbal dlhodobo upadá

Foto – AP
Foto – AP

Podpriemerné výkony futbalovej veľmoci sa dali očakávať. Do Ruska sa takmer ani nekvalifikovala a domáca liga má veľa zásadných problémov. Hoci sa tomu až nedá veriť, Argentína nedokáže vychovávať dostatok kvalitných hráčov.

Na Lionela Messiho doma vyvíjajú obrovský tlak. Vždy od neho očakávali, že krajinu privedie k titulu majstra sveta, rovnako ako pred vyše tridsiatimi rokmi Diego Maradona. Messi akoby sám uveril názoru, podľa ktorého sa Maradonovi vyrovná až vtedy, keď vyhrá svetový šampionát.

Messimu s Argentínou chýba veľká trofej, a hoci má iba 31 rokov, tlak naňho je počas každého turnaja taký obrovský, že sa aj teraz bude diskutovať o jeho konci v národnom tíme. Reprezentačnú kariéru ukončil už pred troma rokmi po prehre vo finále Copa América, keď plakal počas celej cesty autobusom zo štadióna do hotela.

Lebo Argentína posledných rokov znamená predovšetkým sklamania z finálových prehier: okrem kontinentálneho šampionátu samozrejme aj na MS 2014, keď prehrala po jedinom góle v predĺžení proti Nemecku.

Messiho kritizujú, že nedokáže tituly na klubovej úrovni s Barcelonou preniesť aj do medzinárodných súťaží. Pritom nebyť jeho výborného výkonu v závere kvalifikácie s Ekvádorom, Argentína by sa zrejme do Ruska ani neprebojovala.

Foto – AP

Nefungujúci tím

Tím uznávaného trénera Jorgeho Sampaoliho však nemal žiadny plán B (a v podstate ani plán A) a príliš sa spoliehal na individuálnu brilantnosť Messiho. Kým napríklad Kylian Mbappé v drese Francúzska má na ihrisku dostatok priestoru od súpera, v prípade Argentíny protivníci v prvom rade počas prípravy na duel riešia to, ako zastaviť Messiho.

Z hráča, ktorý bol kedysi fantastický vo využívaní voľného priestoru, sa v dôsledku obrovskej pozornosti protivníkov stal futbalista, ktorý v prvom rade priestor vytvára. Vtedy je však potrebné to, aby ho zastúpili ostatní ofenzívni spoluhráči.

To sa však Argentíne dlhodobo nedarí. Keby Gonzalo Higuaín pred štyrmi rokmi využil viacero gólových šancí proti Nemecku, Argentína by teraz zrejme bola úradujúcim majstrom sveta a Messiho by doma uznávali ako boha. Na MS v Rusku mal Sampaoli k dispozícii viacero skvelých technických hráčov – okrem Messiho a Higuaína aj Ángela Di Maríu, Sergia Agüera či Paula Dybalu.

No ako tím nefungovali a Sampaoli na lavičke nechával Agüera s Dybalom, hoci patria k najlepším hráčom na svete. Už počas kvalifikácie sa však ukázalo, že ak bolo nasadených dopredu viac hviezd, slabiny v strede zálohy a v defenzíve sa ukazovali ako ešte oveľa väčšie. S obranou, s akou prišla Argentína do Ruska, je malý zázrak, že sa vôbec prebojovala zo skupinovej fázy.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie