Denník N

Naši prehrali, vyzúrim sa na žene. Alebo ako športové udalosti vplývajú na domáce násilie

Ilustračné foto N - Tomáš Benedikovič
Ilustračné foto N – Tomáš Benedikovič

Kombinácia športu, alkoholu a toxickej maskulinity je často spúšťačom domáceho násilia.

Policajné štatistiky z viacerých krajín potvrdzujú, že počas finálových zápasov, dôležitých turnajov, majstrovstiev sveta v športoch ako futbal či rugby narastá počet oznámení o domácom násilí. Tento fenomén si začali všímať aj vedci a tí vo viacerých štúdiách ako tu či tu, potvrdili, že existuje istá korelácia medzi nárastom domáceho násilia a významnými športovými podujatiami, a navrhli, aby sa to ešte viac a podrobnejšie skúmalo.

Platí tiež, že incidentov je ešte viac, ak napríklad prehrá národný tím či klub, ktorému násilník fandí. Ukázalo sa to v prípade Anglicka, keď počas majstrovstiev sveta vo futbale v rokoch 2002, 2006 a 2010 policajné záznamy potvrdili, že po prehre anglickej reprezentácie vzrástlo domáce násilie o 38 percent, inak pri výhre či remíze o 26 percent.

Výskumníci z kanadského Calgary zase doložili, že počas zápasov tímu Calgary Stampender ľudia volali o 15 percent viac na políciu kvôli domácemu násiliu a v deň, keď sa tím pokúšal získať Greyov pohár, čo je najvyššie ocenenie kanadskej futbalovej ligy, dokonca o 40 percent.

Podobné výsledky sa ukázali napríklad aj v Austrálii počas dôležitých rugbyových zápasov.

Pred súčasnými majstrovstvami sveta vo futbale v Rusku upozorňovali anglické médiá na súvislosť medzi domácim násilím a športovým „zápalom“. Na sociálnych sieťach sa tiež objavila fotografia ženskej tváre. Z nosa jej tiekla krv a nad ústami sa roztiekla do tvaru kríža

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Životy žien

Komentáre, Rodina a vzťahy

Teraz najčítanejšie