Denník N

Som Miška zo Snakova, zo zadnej lavice som to dotiahla na bakalára a pokračujem ďalej

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Už na druhom stupni pochopila, že je iná. Iná ako jej susedia z osady, pretože chce študovať. Iná ako ľudia z dediny aj učitelia, ktorí ju ako Rómku podceňovali.

Miška Billá má 22 rokov, je slobodná a je prvou Rómkou zo Snakova, ktorej sa podarilo ukončiť prvý stupeň vysokoškolského štúdia. V ruke drží bakalársky diplom z Ekonomickej univerzity.

Mladá žena z dediny pri Bardejove si vybrala manažérske rozhodovanie na fakulte hospodárskej informatiky a po troch rokoch štúdia je šťastná a hrdá na to, čo dosiahla. Áno, dnes je veľa takých, čo povedia, že je jednoduché ukončiť bakalárske štúdium na slovenskej vysokej škole. Stačí len trochu chcieť.

Lenže jej príbeh je aj o tom, že niekedy len chcieť nestačí. Nie keď sa narodíte v Snakove na severovýchode Slovenska pri poľskej hranici, zhruba dvadsať kilometrov od Bardejova. A spolu s ďalšou vyše stovkou Rómov žijete na okraji dediny. Oddelení od väčšiny.

Žijete v spoločenstve, v ktorom je vaša životná dráha predurčená. Počíta sa s tým, že už pred osemnástymi narodeninami budete vychovávať dieťa. Ak sa zamestnáte, maximálne na aktivačné práce. Škola? A vysoká škola? Učitelia, na ktorých narazíte, neveria, že je to niečo pre rómske deti.

Dôležité bolo mať vzor a nie peniaze

Miška má dve mladšie sestry. Ich otec má základné vzdelanie, mama

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Slovensko

Teraz najčítanejšie