Denník N

Šíril sa hoax, ako migranti vlakom dorazili do Prahy. Ľudia si nevšimli, že zdieľajú video z Anglicka

Za pár sekúnd sa dalo overiť, že video je podvrh. Na záberoch boli vidieť anglické nápisy.
Za pár sekúnd sa dalo overiť, že video je podvrh. Na záberoch boli vidieť anglické nápisy.

Za pár sekúnd sa dalo zistiť, že zábery údajných migrantov nemôžu pochádzať z českej vlakovej stanice. Napriek tomu malo video 9-tisíc zdieľaní, kým ho Facebook zmazal.

Státisícom užívateľov Facebooku sa mohlo zobraziť falošné video, ktoré priživuje strach z migrantov. Zachytáva hustý dav ľudí na vlakovej stanici. Sprievodný text vysvetľuje, že na záberoch je 1500 migrantov, ktorých tajne priviezli z Nemecka na Masarykovu stanicu v Prahe.

Po trinástich hodinách Facebook videozáznam zablokoval ako hoax. Dovtedy malo zhruba už 9-tisíc zdieľaní. Virálne sa šírilo aj medzi slovenskými užívateľmi. Niekoľkokrát ho napríklad zdieľali v kotlebovskej skupine Slovenský národ, ktorá má okolo 50-tisíc členov.

Videonahrávka v skutočnosti vznikla vo Veľkej Británii. Zachytáva cestujúcich pri vystupovaní na stanici v juhoanglickom meste Brighton.

Na Facebook ho umiestnil užívateľ Josef Vyskočil. V nedeľu podvečer video zverejnil v skupine „Cítim sa podvedený Václavom Havlom“, odkiaľ sa rozšírilo ďalej. Vyskočil k nemu pripísal poznámku „médiá mlčia, zdieľajte, než to zmažú“. Ide o obľúbenú a mnohokrát už aj zosmiešnenú slovnú formulku, ktorá má užívateľov motivovať, aby príspevok hneď zdieľali svojim kamarátom.

Tisíce ľudí šírili video aj napriek tomu, že už po niekoľkých sekundách pozornejšieho sledovania sa dá overiť, že nemohlo vzniknúť v Prahe. Na stanici napríklad jasne vidieť anglické nápisy. A ak človek nepozná Prahu, stačí krátke googlovanie, aby zistil, že Masarykova stanica vyzerá ináč.

Takto vyzerá Masarykova stanica, ktorá sa nachádza v centre Prahy. Foto – Wikipedia
Takto vyzerá stanica v juhoanglickom Brightone, ktorú si užívatelia Facebooku poplietli s pražskou. foto – Flickr.com

Nepoučiteľní ľudia a chebský vláčik

Je možné, že Vyskočil rozšíril video len ako paródiu alebo si testoval, akí naivní a dôverčiví sú ľudia na sociálnych sieťach. Denník sa N ho pokúsil kontaktovať cez Facebook. Na správu nereagoval, následne Facebook zablokoval aj jeho účet.

K rozšíreniu videa mohlo prispieť aj vhodné načasovanie akcie v čase, keď sa o tejto téme veľa hovorí. Na záver uplynulého týždňa sa skončil v Bruseli samit európskych lídrov,

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Hoaxy a propaganda

Slovensko

Teraz najčítanejšie