Denník N

Za slušné Slovensko vstupuje do komunálnych volieb, podporí Valla v Bratislave, Hattasa v Nitre a Fiabáneho v Žiline

Iniciatíva podporila týchto troch kandidátov na primátora: Matúša Valla v Bratislave, Mareka Hattasa v Nitre a Petra Fiabáneho v Žiline. Foto N – Vladimír Šimíček a tasr
Iniciatíva podporila týchto troch kandidátov na primátora: Matúša Valla v Bratislave, Mareka Hattasa v Nitre a Petra Fiabáneho v Žiline. Foto N – Vladimír Šimíček a tasr

Kandidáti, ktorí chcú podporu iniciatívy Za slušné Slovensko, sa musia pripojiť k jej vízii pre slušné mestá a obce.

Iniciatíva Za slušné Slovensko, ktorá stojí za organizáciou najmasovejších protestov od vzniku samostatného Slovenska po vražde Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej, podporí v komunálnych voľbách konkrétnych kandidátov.

Ľudia, ktorí chcú podporu iniciatívy, musia splniť niekoľko podmienok: musia sa pripojiť k vízii pre slušné mestá a obce, ktorú lídri iniciatívy predstavili, musí ísť o nezávislých kandidátov a musia mať s nimi osobnú skúsenosť koordinátori iniciatívy v regiónoch.

Ako prví získali podporu traja primátorskí kandidáti: Matúš Vallo v Bratislave, Marek Hattas v Nitre a Peter Fiabáne v Žiline. Iniciatíva oslovila viacerých kandidátov, mnohí však ešte váhajú, či sa k vízii pre slušné mestá a obce pripoja.

Šeliga: Zostávame občianskou iniciatívou

Líder iniciatívy Za slušné Slovensko Juraj Šeliga hovorí, že chcú naďalej zostať občianskou iniciatívou. No krajina sa dá podľa nich zmeniť len tak, že sa slušní ľudia začnú angažovať v politike.

„Uvedomujem si, že ak niekomu vyjadríme podporu, môže to znamenať, že nás niekto začne považovať za politický subjekt,“ povedal Šeliga. „Mohli by sme sa stiahnuť a povedať – toto majú na starosti politické strany. Ale ak naozaj chceme zmenu, musíme ľuďom povedať, ako to vidíme my. Od začiatku hovoríme slušným ľuďom, aby sa išli angažovať.“

Šeliga povedal, že útoky očakávajú. „Doteraz sme už počuli veľa somarín o tom, kto nás platí,“ povedal. Kandidáti, ktorých podporia, podľa neho už nebudú môcť vystupovať na pódiách prípadných ďalších protestov.

Protesty Za slušné Slovensko v minulosti kritizovali vládni politici, ale mali podporu opozičných strán. Dnešný krok iniciatívy už kritizuje aj časť opozície. „Organizátori protestov Za slušné Slovensko sľúbili matkám Martiny a Jána, že nebudú robiť politiku a nezaložia politickú stranu. Toto, čo urobili, je čistá politika,“ povedal líder OĽaNO Igor Matovič.

„Ak by povedali, že takéto a takéto máme nároky na kandidátov, a ak ich kandidáti splnia, slobodne si z nich vyberajte, boli by iniciatívou Za slušné Slovensko. Keď povedali, že v každom meste podporia len jedného kandidáta, stali sa politickou stranou Za slušné Slovensko. Aj keď formálne politickou stranou nie sú, politiku robia. Beriem to trošku ako zradu voči pozostalým po Jánovi a Martine.“

SaS hovorí, že je právom iniciatívy Za slušné Slovensko podporiť, koho chcú. Nerozumejú však podmienke, že podporia len nezávislých kandidátov. „Neexistuje žiadna záruka, že nezávislý kandidát bude vykonávať svoj mandát lepšie ako stranícky kandidát,“ napísala strana.

„V prípade kandidátov SaS majú občania istotu v tom, že budú pracovať v prospech verejného záujmu a že keď sa tomuto poslaniu spreneveria, zareagujeme ako strana dôrazne, rýchlo a nekompromisne. Nevieme si predstaviť, kto zareaguje dôrazne a rýchlo v prípade zlyhania nezávislých kandidátov. Veľmi by nás preto potešilo, keby sa ľudia z iniciatívy Za slušné Slovensko pozreli na túto otázku s väčším nadhľadom.“

Hattas bol aktivista, Fiabáne kandidát pravice

Matúš Vallo kandiduje v Bratislave ako nezávislý, podporujú ho však menšie strany Spolu a Progresívne Slovensko. O kandidatúre uvažoval už pred necelými dvomi rokmi, medzitým vytvoril tím odborníkov, ktorí spolu s ním vypracovali Plán Bratislava.

Vallo je aktivista, basgitarista Pary a známy architekt, pracoval napríklad aj na sídlisku Nová Terasa, ktoré v Košiciach stavala Penta. Práve pre toto kritizuje rozhodnutie iniciatívy Za slušné Slovensko Alojz Hlina z KDH, ktoré do primátorských volieb postavilo Caroline Líškovú.

„Veľké sklamanie. ‚Slušné Slovensko‘ sa rozhodlo ovplyvňovať voľby. Koniec koncov to sa čakalo. Problém však je, že nezačali práve šťastne. Podporiť Matúša Valla za primátora Bratislavy nie je z ich strany čestné. To nie je ‚Slušné Slovensko‘. Ľudia nestáli na námestiach preto, aby sa nakoniec dozvedeli, že organizátori protestov za Slušné Slovensko podporujú ‚architekta Penty‘,“ povedal Hlina.

„Bolo veľa umelcov, architektov, ktorí pracovali pre problematických investorov, vládcov, ale nepočul som, že by sa uchádzali o post primátora hlavného mesta toho-ktorého štátu. A už vôbec som nepočul, že im v takomto konaní slušní ľudia tlieskali.“

Marek Hattas bol v minulosti koordinátorom iniciatívy Za slušné Slovensko v Nitre, v meste organizoval aj jarné protesty. Postu sa teraz vzdal.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Komunálne voľby 2018

Slovensko

Teraz najčítanejšie