Denník N

Kasper Schmeichel si nezaslúži byť v tieni slávneho otca, brankár Dánska chytil Chorvátom tri penalty

Foto – AP
Foto – AP

Odmalička ho porovnávali s jeho otcom Petrom, ale mladý Kasper v nedeľu večer troma chytenými jedenástkami proti Chorvátom ukázal, že si nezaslúži byť iba v tieni slávnejšieho otca. 31-ročný Dán patrí k najlepším brankárom sveta.

Pred 22 rokmi hrali Dáni, vtedy úradujúci majstri Európy, na Eure v Anglicku proti Chorvátom. Davor Šuker, ktorý sa v roku 1998 stal najlepším strelcom MS, si nabehol na pas za dánsku obranu, spracoval si loptu a videl, ako dánsky gólman Peter Schmeichel, na konci deväťdesiatych rokov zrejme najlepší brankár planéty, trochu vybehol z brány. Šuker ho chcel prekvapiť a podarilo sa mu to – krásnym lobom z hranice šestnástky strelil gól.

Schmeichelovho syna Kaspera sa predvčerom na predzápasovej tlačovej konferencii chorvátski novinári pýtali, či mu otec Šukerov lob pripomínal. Kasper tvrdil, že nie, a ako reagovali na sociálnych sieťach ďalší žurnalisti, neustále otázky smerujúce na jeho otca mu musia už poriadne liezť na nervy.

V otcovom tieni

Peter Schmeichel bol v deväťdesiatych rokoch hráčom svetového formátu a jednou z najväčších osobností vtedy ešte len začínajúcej anglickej Premier League. Okrem toho, že vynikajúco chytal, dokázal aj motivovať spoluhráčov pred sebou. Hoci bol Kasper vždy považovaný za veľký talent, nikdy sa z otcovho tieňa nedokázal poriadne dostať.

Vo veľkom rozhovore s Oliverom Holtom pre Daily Mail pred takmer troma rokmi hovoril, ako ho stále takmer všetci považujú za Schmeichelovho syna a nie dospelého Kaspera. Od ôsmich rokov vraj stál v bráne a počul, ako si diváci medzi sebou hovoria: „To je Schmeichelov syn.“

Neskôr mu otcove úspechy začali fanúšikovia pripomínať aj pri osobných stretnutiach a nie raz sa poriadne rozčúlil. „Ani môj otec to neznáša a on je naozaj bezohľadný. Boli sme spolu na večeri a nejaký chlap prišiel, podal mu ruku a povedal: ‚Chlape, si legenda. Aj tvoj syn je dobrý, ale nikdy nebude taký dobrý ako ty.‘ Otec sa naňho pozrel a odpovedal:

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

MS vo futbale

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie