Denník N

Do práce v Bratislave jazdí viac cyklistov, pri veľkom sčítaní pribudli v centre aj na mostoch

Cyklisti v meste. Foto N – Tomáš Benedikovič
Cyklisti v meste. Foto N – Tomáš Benedikovič

Obyvatelia hlavného mesta sa stále viac presúvajú do práce na bicykli. Najviac ich prechádza v rannej špičke centrom, obľúbené sú aj mosty cez Dunaj.

Bratislava nie je ideálne miesto pre cyklistov, no stále viac ľudí využíva bicykel na rutinnú cestu do práce. Cyklokoalícia to spočítala na cestách, mostoch a križovatkách a ukázalo sa, že v meste je v rannej špičke výrazne viac bicyklov.

Cyklokoalícia počas prvého sčítania v roku 2011 narátala na desiatich miestach v Bratislave medzi siedmou a deviatou hodinou ráno tisíc cyklistov. Tento rok v rovnakom čase a na rovnakých miestach ich bolo už takmer štyrikrát viac.

Keď nakreslíte cyklotrasy, ľudia to ocenia

Najviac cyklistov prechádza v rannej špičke centrom, z toho najčastejšie cez Šafárikovo námestie (až 588 cyklistov za dve hodiny). Je to jedno z mála miest v Bratislave, kde vedenie mesta výrazne obmedzilo autá a výrazne zvýhodnilo chodcov a aj cyklistov. Tí sa pri jazde po širokom bulvári Štúrova nemusia báť áut, ale môžu využiť vyhradené cyklotrasy.

„Potvrdili sa zistenia zo zahraničia. Tam, kde vznikajú nové cyklotrasy, vidíme najvyšší nárast počtu cyklistov. Dôkazom je bezpečná, oddelená cyklotrasa z Petržalky cez Starý most až po Námestie SNP, v ktorej koridore sme zaznamenali najvýraznejší nárast,“ hovorí Daniel Duriš z Cyklokoalície.

Cez Rybné námestie prešlo počas tohtoročného sčítania 523 cyklistov, pred siedmimi rokmi ich bolo iba 159.

Komplikované križovatky s hustou premávkou na Račianskom a Trnavskom mýte neboli veľmi obľúbené, no aj tu počet cyklistov priebežne stúpal.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Bicyklovanie v Bratislave

Slovensko

Teraz najčítanejšie