Denník N

Videl som, že najúčinnejší argument pre intelektuála je obyčajná facka (Varlam Šalamov)

Foto N – Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Prečo v historicky najlepšom období nášho života chodí po našich uliciach toľko naštvaných a nenávistne naladených ľudí?

Varlam Šalamov, kolymský väzeň z čias stalinského komunizmu, vedel svoje: „Človek sa stane beštiou po troch týždňoch ťažkej práce, zimy, hladu a bitia… Videl som, že najúčinnejší argument pre intelektuála je obyčajná facka. Bitie je takmer absolútne efektívny argument pre každého… Objavil som, že svet by sa mal deliť nie na dobrých a zlých ľudí, ale na zbabelcov a odvážnych…. 95 percent zbabelcov je schopných urobiť najhoršie veci… Ľudia, ktorých všetci – strážcovia aj spoluväzni – najviac nenávidia, sú tí najnižšie postavení, tí, ktorí sú chorí, slabí a nevedia utekať v mraze… Pochopil som, čo je moc a že to je muž s puškou…“ (citujem z článku Martina M. Šimečku z N-ka, 28. júna 2018).

Prečo v historicky najlepšom období nášho života, nech už sa na tému „najlepšie“ pozeráme akokoľvek, chodí po našich uliciach toľko naštvaných a nenávistne naladených ľudí?

Evolučný biológ Watt Ridley (kniha sa volá Evolúcia všetkého, česky 2018) ponúka jednu z možných odpovedí: „… to špatné se

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Komentáre

Teraz najčítanejšie