Denník N

Samit nepomohol. Bavori pre migrantov ohrozujú štvrtú Merkelovej vládu aj 70 rokov spojenectva

Angela Merkelová a nemecký minister vnútra Horst Seehofer. Foto – TASR/AP
Angela Merkelová a nemecký minister vnútra Horst Seehofer. Foto – TASR/AP

Líder CSU Horst Seehofer najskôr oznámil, že odstupuje z postu ministra a šéfa strany, potom v noci cúvol.

Ako napísal magazín Spiegel, v posledných týždňoch sa v Nemecku otriasli v základoch dve nemenné istoty. Prvá je, že nemecký futbalový tím je turnajové mužstvo. A pri druhej ide o to, že dve sesterské strany – CDU a CSU – vždy vedia, kedy sa prestať hádať.

Týždeň po tom, čo nemeckí futbalisti vypadli z futbalových majstrovstiev sveta vôbec po prvýkrát už v skupine, Nemeckom hýbe koaličná kríza, pri ktorej hrozí, že skoro 70-ročná aliancia medzi pravicovými stranami Kresťansko-demokratickou úniou (CDU) a jej sesterskou stranou Kresťansko-sociálnou úniou (CSU) v Bavorsku sa rozpadne. A rovnako aj štvrtá vláda Angely Merkelovej.

Problémovou témou je boj s migráciou a politik Horst Seehofer ešte stále líder CSU a zároveň minister vnútra v Merkelovej vláde.

Dohoda mu nestačí

Seehofer hrozil, že ako minister vnútra zatvorí nemecké hranice a bude vracať prichádzajúcich migrantov, ktorí sa už registrovali v inej krajine EÚ. Merkelovej dal čas, aby pravidlá vyrokovala na európskej úrovni.

Tá tak spravila. V piatok nadránom v Bruseli dohodla vznik zadržiavacích centier v severnej Afrike (aj keď tieto štáty sú proti) či zariadení v iných členských krajinách EÚ. Zároveň dostala prísľub od 16 štátov (vrátane Španielska a Grécka, ale nie od Talianska), že im bude môcť vracať migrantov, ktorí sa v týchto štátoch registrujú.

„Suma všetkého, čo sme dohodli, má taký istý účinok ako národné opatrenia. To je môj osobný záver. Samozrejme, CSU sa bude musieť rozhodnúť za seba,“ povedala Merkelová cez víkend pre ZDF.

Vedenie CSU sa rozhodlo inak. Stretnutie s Merkelovou v sobotu označil Seehofer údajne za „zbytočné“ a v nedeľu oznámil, že odstúpi ako minister vnútra a aj ako šéf strany, čo ohrozuje zotrvanie strany vo vládnej koalícii. Po nočnom rokovaní však v pondelok o jednej nadránom oznámil, že ešte raz sa skúsi porozprávať s Angelou Merkelovou. Stretnutie bolo naplánované na pondelok o piatej popoludní.

Detinský Seehofer

CSU je v koalícii s Merkelovej CDU a so sociálnymi demokratmi. Ak by sa strana rozhodla odísť z koalície, Merkelová by mala len menšinovú vládu a 

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Migrácia

Svet

Teraz najčítanejšie