Denník N

Denník Štefana Hríba: Kauza Váhostav nás odhalila až na dreň

Ak sa lúpež na tomto štáte celkom nepodarí a lúpežník sa dostane do problémov, sankcionovaní sú najprv všetci, ktorí svoju prácu poctivo vykonali, potom banky, ktoré požičali naše peniaze, potom ešte raz všetci daňoví poplatníci, ale lúpežník nikdy.

To, čo za dva týždne odkryla kauza Váhostav, je mimoriadne presný popis fungovania Slovenska ako štátu.

1. Dozvedeli sme sa, že pre najpopulárnejšiu stranu nie je opovrhnutiahodné dlhoročné predražovanie všetkých veľkých stavieb objednaných štátom (čiže kradnutie zo spoločného), ale naopak snaha o primerané, trhom a teda súťažou vytvorené ceny (čiže zodpovedné narábanie s prostriedkami nás všetkých). Toto zvrátené garde ukazuje na podstatu vládnutia na Slovensku už od čias Mečiara: je ním primát Ja na úkor My, primát strany, politikov či sponzorov na úkor krajiny a jej ľudí.

Ani viac ako dvadsať rokov nestačilo na vytvorenie aspoň základov takého spoločenstva, ktoré by dalo územiu Slovenska aj iný ako materiálny a koristnícky význam. Zvykli sme si, a preto nebol tento absurdný postoj Smeru tajený, ale naopak úplne sebavedome prezentovaný. A ostal nepotrestaný.

2. Dozvedeli sme sa, že samotný tento štát dáva prostredníctvom svojich expertíz návod, ako predražovať diaľnice a isto aj iné štátne zákazky.

To, že štátne expertízy prestreľujú reálne ceny diaľnic pravidelne o 30, 40 či 50 percent, prešla celá diskusia okolo Váhostavu prekvapujúcim mlčaním. A pritom je to explicitné doznanie, že samotný tento štát nastavuje parametre tendrov a súťaží nevýhodne pre seba. Lenže to potom nie je štát, ale len jeho atrapa.

3. Napokon, dozvedeli sme sa aj to, že ak sa lúpež na tomto štáte celkom nepodarí a lúpežník sa dostane do problémov, sankcionovaní sú najprv všetci, ktorí svoju prácu poctivo vykonali, potom banky, ktoré požičali naše peniaze, potom ešte raz všetci daňoví poplatníci, ale lúpežník nikdy. V jeho prospech sa naopak vymyslí rozprávka o akciách (vždy musia byť v menšine), ktoré dostanú veritelia, čím lúpežník dostane nekonečnú záruku ďalších štátnych objednávok, lebo veď inak by akcie vybojované pre veriteľov stratili cenu.

Inými slovami, celá sila tohto štátu vrátane politiky, práva a silových zložiek nepracuje v prospech spravodlivosti (čo je zmysel štátu), ale v prospech lúpežníkov.

Kauza Váhostav nás odhalila až na dreň.

Prečítajte si tiež:

Aliancia Fair-play získala dôkazy o tom, že súčasný riaditeľ Váhostavu Marián Moravčík dva roky zastupoval schránkovú firmu Lomark, ktorej stavebný gigant dlhuje peniaze.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Kauza Váhostav

Komentáre

Teraz najčítanejšie