Denník N

Baránik má platiť 200-tisíc za kritiku sudkyne preventívne, rozhodol súd. Môže si teda poslanec povedať, čo chce?

Poslanec SaS Alojz Baránik. foto - tasr
Poslanec SaS Alojz Baránik. foto – tasr

Poslanec sa kriticky vyjadril o bratislavskej sudkyni Ayši Pružinec Erenovej, za čo má podľa súdu zaplatiť vysoké odškodnenie. Je to na diskusiu, rovnako ako to, či poslanec môže v pléne slovne zaútočiť na kohokoľvek.

Výroky o bratislavskej krajskej sudkyni Ayši Pružinec Erenovej môžu vyjsť poslanca SaS Alojza Baránika draho. Slová naznačujúce jej korupčné správanie zazneli v parlamente, a tak sa poslanec bráni imunitou, no bratislavskú okresnú sudkyňu Vieru Hadrbulcovú nepresvedčil.

Kolegyni z krajského súdu prisúdila 200-tisícové odškodnenie a okrem toho sa jej musí poslanec osobne ospravedlniť. Výška sumy je v slovenských pomeroch mimoriadna. A pozornosť si zaslúži aj rozsudok a argumentácia sudkyne, ktorá rozhodovala.

Korupčníčka, prieťahárka z justičnej mafie

Výška odškodnenia má totiž podľa sudkyne Hadrbulcovej odradiť poslancov od ďalších podobných slovných útokov. Sudkyňa v rozsudku priznáva, že síce pri určení odškodnenia prihliadala na majetkové pomery poslanca Baránika, ale išlo jej aj o „preventívno-sankčnú funkciu“ náhrady

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Slovensko

Teraz najčítanejšie