Denník N

Volali ho Teror z Taškentu. Príbeh šprintéra, ktorého sa všetci báli a po svojom odchode nikomu nechýbal

Uzbecký cyklista Džamolidin Abdužaparov získal v roku 1991 zelený dres na Tour de France najneortodoxnejším spôsobom v histórii.

Záverečné šprinty na cyklistických pretekoch sú nebezpečnou disciplínou – na to, aby ste skončili na zemi, stačí chvíľka nepozornosti, mierne pribrzdenie alebo jednoducho prítomnosť na nesprávnom mieste v nesprávnom čase.

V pamätiach slovenských fanúšikov stále zostáva zrážka Petra Sagana s Markom Cavendishom, po ktorej Slováka vylúčili z Tour de France. Podobných stretov v záveroch etáp sa odohralo v histórii Tour mnoho, no azda nikto ich nespôsobil viac než tento šprintér.

Džamolidin Abdužaparov z Uzbekistanu sa na Tour po prvý raz predstavil, keď sa rozpadal Sovietsky zväz a jeho krajina postupne získavala nezávislosť. V priebehu siedmich rokov vyhral deväť etáp a získal tri zelené dresy.

Po jeho odchode z pelotónu si mnoho jeho súperov vydýchlo. „Nikto nechcel byť pri šprinte v jeho blízkosti. Bol najnebezpečnejším pretekárom, akého som kedy videl,“ povedal pred rokmi pre Cycling News Nemec Marcel Wüst.

Teror z Taškentu

Množstvo ľudí sa pokúšalo popísať Abdužaparovov šprint. Portál cyclingtips.com ho v článku prirovnal k bojovému úniku z krčmy – sprevádzali ho ruky, nohy a násilie. Uzbek bol typický tým, že mal hlavu dole a málokedy šprintoval priamo.

Do bicykla šliapal takou silou, až to niekedy vyzeralo, že sa mu o chvíľu rozpadne. Pre víťazstvo urobil čokoľvek, jazdil all-in a nerobil kompromisy. Britský cyklistický novinár William Fotheringham mu vymyslel trefnú prezývku Teror z Taškentu.

Uzbek počas kariéry spôsobil mnoho zrážok a mnohokrát ho aj diskvalifikovali. Prvé veľké profesionálne víťazstvo získal v roku 1991 na klasike Gent-Wevelgem. Druhý Mario Cipollini by ho aj bol obehol, ale Uzbek mu svojím zúrivým šprintom zatvoril cestu.

Cipollini sa po pretekoch hneval a povedal, že keď ho nájde v sprchách, roztrhá ho. Rozhodcovia však výsledky ponechali v platnosti a Cipollini si na víťazstvo musel počkať do budúceho roku, keď už Abdužaparova diskvalifikovali za nebezpečný šprint.

Abdužaparov nehovoril po anglicky, no aj keby hovoril, v pelotóne by sa s ním asi nikto nerozprával. „Príliš sme sa nebavili, no beztak som nadobudol pocit, že mimo bicykla je rovnako zlý ako na ňom,“ hovoril o ňom Marcel Wüst.

Strach a krv na Elyzejských poliach

Bolo toho dosť, prečo by si ľudia mohli Abdužaparova pamätať, no pamätajú si ho najmä vďaka jednej zrážke.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

História Tour de France

Tour de France

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie