Denník N

Za krytie zneužívania detí odsúdili doteraz najvyššieho predstaviteľa katolíckej cirkvi

Phillip Wilson. Foto – tasr/ap
Phillip Wilson. Foto – tasr/ap

Austrálsky arcibiskup Phillip Wilson dostal ročný trest za to, že kryl zneužívanie detí v 70. rokoch.

Arcibiskupa austrálskeho mesta Adelaide Phillipa Wilsona v máji uznal súd za vinného z toho, že v 70. rokoch minulého storočia zakrýval zneužívanie dvoch neplnoletých miništrantov zo strany pedofilného kňaza Jamesa Fletchera. Ten bol v roku 2004 usvedčený a následne aj odsúdený na osem rokov za zneužívanie deviatich detí. Dva roky nato vo väzení aj zomrel.

Wilson sa po májovom rozhodnutí súdu vzdal svojich právomocí, ale na post arcibiskupa nerezignoval. Najvyšší možný trest mohol byť dva roky vo väzení.

V utorok súd v meste Newcastle v austrálskom teritóriu Nový Južný Wales odsúdil Wilsona na 12 mesiacov, ale s tým, že po polroku bude môcť požiadať o podmienečné odpustenie zvyšku trestu. Sudca Robert Stone vzal do úvahy zlý psychický stav 67-ročného arcibiskupa (začiatočné štádium Alzheimerovej choroby), a preto je možné, že Wilson bude prvých šesť mesiacov v domácom väzení. 

„Arcibiskup Wilson nepreukázal žiadne výčitky a ani sa nekajal. To považujem za problém, ktorý by sa mal vnímať ako závažný. Tým, že ste zakrývali zneužívanie, ste dokázali to, že kladiete potreby páchateľa nad dieťa,“ zneli slová Stona.

Rozporuplné reakcie

Samotný Wilson sa počas procesu bránil, že o zneužívaní nevedel. No

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Svet

Teraz najčítanejšie