Denník N

Gastro manažérka Pohody: Každoročné topky sú falafel, podpecníky a langoše

Ľubica Ščambová. Foto N – Vladimír Šimíček
Ľubica Ščambová. Foto N – Vladimír Šimíček

Ľubica Ščambová je riaditeľkou cateringu na Pohode, stará sa o jedlo pre návštevníkov aj umelcov. Tento rok priviedla na festival nový hummus bar aj domáce muránske buchty.

Čo jedáva na Pohode gastro manažérka festivalu?

To je vlastne veľmi ťažká otázka. Na festivale sa stravujem veľmi zle, lebo zväčša nemám čas na to, aby som si sadla a normálne sa najedla. Jem to, čo mi príde pod ruku, ako aj väčšina mojich kolegov z tímu. No vynahradím si to na Grape, kde je veľa stánkarov, ktorí bývajú aj na Pohode, a tam si rada ich jedlo vychutnám.

O čom presne je vaša robota? Čo má starosti gastro manažérka Pohody?

Okrem rôznych drobností zastrešujem stravovanie a nápoje pre návštevníkov festivalu, ale aj pre umelcov, brigádnikov, dobrovoľníkov a náš tím. Vlastne mám na starosti všetko, čo sa vypije a zje na festivale.

Ako funguje hľadanie a výber stánkarov, ktorých nakoniec stretávame na Pohode?

Máme už databázu stálych prevádzkarov. Takých 30 až 40 percent stánkarov chodí každoročne. Z databázy vyberiem takých, ktorí boli obľúbení a mali sme s nimi dobrú spoluprácu, a oslovím ich. Väčšina má záujem prísť opäť, aj keď nie každému to vyjde. Potom spúšťame registráciu pre ďalších stánkarov a niektoré prevádzky aj vyhľadávam. Chodievam po rôznych jarmokoch, vinobraniach či streetfood festivaloch.

Koľko stánkarov sa vám každý rok do registrácie prihlási?

Je to o niečo viac ako dvesto, z nich vyberieme asi šesťdesiat alebo sedemdesiat. Zvyšok často ani nespĺňa naše pravidlá, napríklad majú záujem o predaj tvrdého alkoholu, ktorý na Pohode nepredávame. Neraz ide o sortiment, ktorý už je obsadený, napríklad na predaj langošov máme exkluzivitu a na Pohode nájdete len limitovaný počet stánkov s langošmi. Takisto sa napríklad snažíme, aby nebolo v areáli priveľa kaviarní, o ktoré je tiež veľký záujem.

Skrátka musíte myslieť na to, aby bolo gastro na Pohode pestré. Ako to robíte? Rozložíte na stôl veľký papier a odškrtávate si, či je dosť hot-dogov a či už máte hummus bar?

Napríklad ten hummus bar tento rok bude. Ale áno, mám svoje tabuľky, kde si vyznačujem, koľko už mám zabukovaných kebabov a či môžem bukovať ešte ďalšie.

Čo nesmie na Pohode chýbať? Ktoré stánky patria medzi najobľúbenejšie?

Veľmi obľúbené sú práve napríklad langoše, ale aj Česi, ktorí predávajú zemiakové placky, každoročne k nám chodí indická kuchyňa, na ktorú návštevníci čakajú. Veľmi obľúbené sú vegetariánske prevádzky a podpecníky. Úplná topka je falafel. Toto všetko musí byť, keď máme tieto veci vyriešené, som vždy pokojnejšia.

Pohoda 2016. Foto N – Tomáš Benedikovič

Čo je tento rok na festivale nové?

Novinkou bude hummus bar, ktorý som spomínala. Po prvý raz budeme mať aj muránske buchty, to sú buchty, ktoré sa roky pečú na Muráni. Nie je to žiadny polotovar, tradíciu pečenia týchto buchiet s rôznymi plnkami dodržiava jedna dievčina, volá sa Terezka, ktorá bude buchty piecť priamo na festivale z kysnutého cesta. Okrem toho máme jednu prevádzku z východu, ktorá sa špecializuje na mexickú kuchyňu. Nový raňajkový stánok má na Pohode značka Rajo, ktorá dodáva špeciálne balíčky priamo do stanov, stačí si ich len objednať.

Skúste teraz prezradiť, čo nevyšlo, na čo v minulosti ľudia veľmi nechodili a tak to tu tento rok nie je.

Veľmi zaujímavé je, že sme kedysi veľmi chceli mať

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Festival Pohoda

Slovensko

Teraz najčítanejšie