Denník N

Pytliaci a poľovníci: ako sa loví zver na Slovensku (úryvok z knihy)

Ulovený medveď v okolí Beňuša na Horehroní. foto N – Andrej Bán
Ulovený medveď v okolí Beňuša na Horehroní. foto N – Andrej Bán

Reportérovi Andrejovi Bánovi práve vychádza kniha reportáží Slon na Zemplíne. Dnes vám z nej prinášame ukážku

Často sú lepšie vybavení a vyzbrojení ako poľovníci. O krok vpredu sú aj pred policajtmi. Majú prístroje na nočné videnie, najmodernejšie terénne autá a pušky, dokonca vrtuľníky a samopaly. V snahe ukojiť svoj lovecký pud či zarobiť obchodovaním s divinou sa pytliaci nezastavia pred ničím.

Koncom septembra 2001 sa objaví zdanlivo šokujúca správa, ktorá tvorí iba ďalší kamienok do mozaiky o divočine zvanej Slovensko. V Osrblí, okres Brezno, zadržala špeciálna jednotka polície dvoch Čechov a jedného Slováka, ktorí majú tvoriť hlavu organizovaného gangu zameraného na luxusné poľovačky chránenej zveri. Polícia na pytliakov striehla už od jari, keď plánovali odstrel celoročne chráneného tetrova hlucháňa. Českí podnikatelia, ktorí prileteli súkromným vrtuľníkom, na dravca dvakrát vystrelili – no ani raz ho netrafili. Cena tohto vzácneho vtáka sa pohybuje okolo troch tisíc eur, pričom za jeho zastrelenie sa platia pokuty okolo päťsto eur. V trestnej činnosti Čechom napomáhal lesník a majiteľ krčmy z Čierneho Balogu.

Nebol to jediný prípad v tomto drsnom kraji. Znalci vedia, že horehronské revíry sú eldorádom pytliakov. V hladovej doline, kde je každý tretí dospelý nezamestnaný, ide síce o riskantný, ale výnosný zdroj obživy.

Dramatický prípad sa odohral aj pri Lome nad Rimavicou. Policajná hliadka si o druhej v noci všimla podozrivé terénne vozidlo bez ŠPZ. Pri jeho pokuse o únik policajti použili zbraň, pričom jeden z výstrelov zasiahol okrem pneumatík aj rameno pytliaka – strela iba o dva centimetre minula tepnu.

„Chlapci, nebláznite, nechajte nás odísť!“ pokúša sa ranený muž z Kokavy nad Rimavicou podplatiť mužov zákona.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Slovensko

Teraz najčítanejšie