Denník N

Kotlebovho poslanca Stanislava Mizíka oslobodili, za facebookový status o Židoch nebude pykať

Poslanec ĽSNS Stanislav Mizík (v strede) pred Špecializovaným trestným súdom. Foto – TASR
Poslanec ĽSNS Stanislav Mizík (v strede) pred Špecializovaným trestným súdom. Foto – TASR

Mizíkovu obhajobu postavili na tom, že nevie pracovať s počítačom a hanlivý status teda nemohol napísať. Okrem toho v statuse vraj nebolo nič urážlivé. Prokurátor si myslel opak.

Kotlebovho poslanca Stanislava Mizíka oslobodili v procese o facebookovom statuse, v ktorom vlani kritizoval prezidenta za udelenie štátnych vyznamenaní. Písal v ňom o židovskom pôvode ocenených. Hrozil mu trest tri až osem rokov.

Na odsúdenie Mizíka chýbali dôkazy, že to bol on, kto napísal hanobiaci status na Facebooku. Jediným relevantným dôkazom boli rukou napísané poznámky. Na nich je zoznam prezidentom vyznamenaných osobností spolu s poznámkami, či sú židovského pôvodu. „Našli ich uňho v kancelárii, ale nie je isté, kedy ich písal,“ povedal sudca Oldřich Kozlík.

„Súd nemal istotu, že obžalovaný vytvoril status a uverejnil ho. Nepodarilo sa mu teda preukázať vinu za skutok, z ktorého je obviňovaný,“ dodal sudca. Rozsudok nie je právoplatný. Špeciálna prokuratúra sa odvolala.

Prokurátor žiadal trest aj návštevu Osvienčimu

Počas pojednávaní takmer nič nepovedal. Akurát to, že sa cíti „nevinný“. Mizík, ktorý je pôvodne učiteľom slovenčiny, odmietol vypovedať aj pred vyšetrovateľom. Jeho verzia, ako sa status „objavil“ podpísaný jeho menom na Facebooku, tak nie je známa. Mlčal aj po vyhlásení rozsudku. „Vyjadrím sa, až keď bude rozhodnutie právoplatné,“ dodal Mizík. „Celý rok boli články, ktoré pošpiňovali moje meno, všetko bolo postavené na hlavu. Teraz sa to skončilo tak, ako sa to skončilo,“ povedal.

Pokúsili sme sa ochrániť dôstojnosť príslušníkov židovskej komunity na Slovensku, nepodarilo sa nám to. Odvolali sme sa, rozhodovať bude Najvyšší súd. Som presvedčený, že máme dostatok dôkazov na to, že Mizík je autorom statusu a je aj tým, kto zabezpečil jeho zverejnenie,“ povedal po rozsudku prokurátor špeciálnej prokuratúry. Mizíkovi pôvodne navrhoval podmienku a probačný dohľad, v rámci ktorého by musel navštíviť koncentračný tábor v Osvienčime. 

Mizík prokurátorovi povedal, že v Osvienčime už bol, a to hneď dvakrát. V záverečnej reči Mizík dodal, že sa nevyjadroval, lebo celé konanie voči svojej osobe považoval za nespravodlivé.

Na súd chodili Mizíka podporovať jeho kolegovia z parlamentu. Pravidelným hosťom bol poslanec Stanislav Drobný aj poslankyňa Natália Grausová. Ako svedok vypovedal Milan Uhrík. Mal prísť aj Marian Kotleba, ktorý sa však na súde neukázal. Raz sa ospravedlnil, lebo bol v zahraničí, naposledy zase z rodinných dôvodov.

Obhajoba Mizíka bola postavená na tom, že nevie pracovať s počítačom, a tak nemohol status ani sám napísať. Radšej si vraj robí rukou písané poznámky. Podľa obhajcu Františka Poláka súd objektívne vyhodnotil dôkazy. Hovorí, že oni nevedia, kto status napísal a prečo. Mizík to však nebol. Či sa s ním Mizík názorovo stotožnil, advokát nepovedal. „Ja sa k tomu vyjadrovať nebudem. Je to jeho osobné právo, ja som jeho advokát a spolu s kolegom sme sa zaoberali len právnou stránkou veci a jeho politické názory neriešime ani sa nimi nezaoberáme.“

Hovorili proti nemu aj vlastné poznámky

Na Mizíka pritom ukázali jeho vlastné poznámky.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Stanislav Mizík

Slovensko

Teraz najčítanejšie