Denník N

Arménsky veľvyslanec kritizuje Slovensko za vývoz zbraní do Azerbajdžanu: Pomohli ste štátu, ktorý nás ohrozuje

Veľvyslanec Tigran Seiranian neverí, že slovenské húfnice a raketomety skončili v Izraeli, ako to tvrdila slovenská vláda.
Veľvyslanec Tigran Seiranian neverí, že slovenské húfnice a raketomety skončili v Izraeli, ako to tvrdila slovenská vláda.

Vláda vydala licencie na vývoz raketometov a húfnic, ktoré po medzipristátí v Izraeli takmer s istotou skončili v Azerbajdžane. O licencii rozhoduje ministerstvo hospodárstva; ako vývoz preverovali bezpečnostné služby, nevedno.

Arménsky veľvyslanec pre Slovensko Tigran Seiranian spravil krok, ktorý je v diplomacii pomerne neobvyklý. Verejne kritizuje postup Slovenska, s ktorým jeho krajina dlhodobo udržiava priateľské vzťahy.

Seiranian poskytol Denníku N stanovisko ku kauze vývozu slovenských húfnic a raketometov, ktoré takmer s istotou skončili v Azerbajdžane. Tieto obchody v uplynulých mesiacoch mohli prebiehať len vďaka súhlasu slovenských úradov. A skončili v krajine, na ktorú platí pre vývoz takejto účinnej vojenskej techniky embargo.

Veľvyslanec Tigran Seiranian tieto zbrane označuje za hrozbu pre arménsku bezpečnosť. Arméni majú s Azerbajdžanom dlhodobo napäté vzťahy pre konflikt o Náhorný Karabach.

„Tieto zbrane sú skutočne nebezpečné. Ich export predstavuje vážny problém, ktorý môže podkopať bezpečnosť nielen mojej krajiny a Náhornokarabašskej republiky (medzinárodne neuznanej – pozn. red.), ale podkopáva aj naše priateľské vzťahy so Slovenskom,“ konštatuje Seiranian.

Za vývozmi stojí slovenská firma MSM, ktorá patrí do skupiny Czechoslovak Group vplyvného českého zbrojára Jaroslava Strnada. Slovenské ministerstvo hospodárstva jej dalo licenciu na vývoz modernizovaných raketometov RM-70 a modernizovaných húfnic Dana do Izraela.

Českí novinári však už zhromaždili sériu dôkazov o tom, že Izrael je len prestupnou stanicou. Skutočným odberateľom zbraní je Azerbajdžan, ktorý ani netají, že ich vlastní, a zverejňuje ich zábery.

Obrázok z cvičenia azerbajdžanskej armády, na ktorom vidieť raketomety RM-70 v zmodernizovanej verzii Vampir dodávanej Strnadovými firmami. Foto – Azeri Defence

Veľvyslanec Seiranian považuje tieto zistenia za zásadné. Azerbajdžan označuje za krajinu, ktorá je voči Arménsku dlhodobo nepriateľsky naladená.

„Hovoríme o vývoze útočných zbraní do Azerbajdžanu, ktorého lídri používajú vojnovú rétoriku. Na dennej báze hrozia použitím sily voči Náhornému Karabachu i voči Arménsku, čo môže ohroziť krehký mier i stabilitu v celom regióne.“

Slovenská vláda však zodpovednosť za vývoz vojenskej techniky do embargovanej krajiny odmieta. Opakuje, že súhlasila len s exportom do Izraela, ale nie do Azerbajdžanu, na ktorý je od 90. rokov uvalené zbrojné embargo.

„Slovenská republika nikdy nepovolila export vojenskej techniky do Azerbajdžanu. Prísne dodržiavame svoje medzinárodné záväzky,“ zdôrazňuje slovenské ministerstvo zahraničných vecí.

Azerbajdžan už z kanónov strieľa

Seiranian sídli v Prahe, ako veľvyslanec má na starosti aj Slovensko. Hovorí, ako od minulého roka opakovane kontaktoval slovenské úrady a slovenských diplomatov, aby vyjadril svoje „hlboké znepokojenie“.

„Očakávame, že zodpovedné slovenské autority nielenže zodpovedajú naše otázky, ale aj vyšetria, ako je možné, že skupina Czechoslovak Group vyviezla nebezpečné zbrane do Azerbajdžanu,“ napísal v stanovisku, ktoré poskytol aj novinárom z relácie Reportéri Českej televízie.

Práve Reportéri Českej televízie odvysielali od septembra minulého roku tri podrobné reportáže, v ktorých upozorňujú na vývozy Strnadových firiem. Podľa ich zistení sa zo Slovenska do Azerbajdžanu mohlo dostať už 30 kusov modernizovaných húfnic a 38 raketometov.

Dôkazy o tom poskytuje Azerbajdžan. Česká televízia v poslednej reportáži z polovice júna informovala, že armáda tam už húfnice zo Slovenska testuje v bojových podmienkach.

„Podľa plánu bojového výcviku, ktorý schválil minister obrany, uskutočnili delostrelecké jednotky paľbu s použitím samohybných systémov Dana. Streľbu uskutočnili v podmienkach, ktoré čo najviac pripomínali reálny boj,“ píše sa v správe zo 14. júna.

Veľvyslanec: Tomu verí len naivný človek

Vývoz zbraní schvaľuje firmám na Slovensku ministerstvo hospodárstva. Minister Peter Žiga (Smer) sa azerbajdžanskou stopou začal zaoberať až pod mediálnym tlakom. V apríli požiadal slovenskú tajnú službu a ďalšie bezpečnostné zložky, aby podozrenia preverili.

Zároveň však vyhlásil, že zatiaľ nemá dôvod pochybovať o tom, že zbrane sú v Izraeli. Izraelské ministerstvo obrany sa totiž podľa Žigu písomne zaručilo, že zbrane nebudú ďalej exportované. „Inak by sme museli spochybniť aj Izrael ako krajinu, ktorá je vierohodná, museli by sme ju dať na nejaký sankčný zoznam,“ poznamenal Žiga.

Minister hospodárstva Peter Žiga niekoľko mesiacov ignoroval podozrenia, že slovenské zbrane skončili v Azerbajdžane. K akcii sa odhodlal až po tom, ako Česká televízia v apríli priniesla ďalšie dôkazy. Foto N – Tomáš Benedikovič

Na tom, že zbrane zostávajú v Izraeli, trvajú aj manažéri slovenskej firmy MSM, ktorá obchody Strnadovej skupiny Czechoslovak Group zastrešila. Raketomety a húfnice si zo Slovenska odviezla izraelská zbrojovka Elbit, ktorá ich mala nakupovať pre izraelské ozbrojené zložky.

„Opakujeme niekoľkýkrát, že naša spoločnosť nikdy nedodala do Azerbajdžanu ani skrutku a prísne rešpektuje všetky medzinárodné nariadenia a legislatívu. Naším zákazníkom je spoločnosť Elbit Systems a koncovým používateľom je štát Izrael,“ odpovedá hovorkyňa firmy MSM Lucia Ollé.

Arménsky veľvyslanec súhlasí, že „na papieri všetko vyzerá čisto“, to však podľa neho nič neznamená. „Iba naivný človek si môže myslieť, že

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Slovensko

Teraz najčítanejšie