Denník N

Google propaguje aj konšpiračné weby, prestať s tým zatiaľ neplánuje

Dezinformačné weby sú propagované v mobilnej verzii Chromu a v službe Google News.

Hlavné správy, Zem a vek, pofidérne anonymné blogy na webe Pravdy či reklamné magazíny. To všetko Google umiestňuje v slovenskej verzii spravodajskej sekcie Google News. Česká verzia šíri odkazy cez ďalšie weby, ktoré sú známe zverejňovaním dezinformácií a neoverených správ.

Kontroverzné weby Google promuje nielen na Google News, ktoré navyše nie sú na Slovensku až také populárne, ale aj priamo v mobilnej verzii prehliadača Google Chrome. Denník N na to upozornili čitatelia. Stačí si v mobilnom Chrome otvoriť novú kartu, zoscrollovať nižšie a systém používateľovi ponúka návrhy na čítanie.

Výber niektorých článkov, ktoré Google ponúkal používateľom prehliadača Chrome.

Odkazy v mobilnom prehliadači sú nazývané „Chrome Content Suggestions“, a hoci o nich mnohí nemajú vedomosť, sú jedným z najrýchlejšie rastúcich zdrojov návštevnosti. Analytická spoločnosť Chartbeat tvrdí, že v roku 2017 sa ich sila zvýšila o 2100 % – na začiatku roka 2017 privádzali médiám vo svete 15 miliónov návštev za mesiac, o rok to bolo už 341 miliónov.

Spoločnosť Google zatiaľ neplánuje robiť prísnejšiu selekciu toho, aké médiá na svojich službách promuje. „O zaradenie do Správ Googlu môžu požiadať všetci vydavatelia online obsahu, a pokiaľ dodržiavajú pravidlá tejto platformy, sú do výberu zaraďovaní,“ povedala hovorkyňa Googlu.

Médiám podľa pravidiel stačí, ak zverejnia informácie o svojom vlastníkovi, budú uvádzať dátum zverejnenia článku a jeho autora. Musia dodržiavať autorské práva, nesmú šíriť sexuálny a nenávistný obsah či podporovať nebezpečné a nelegálne aktivity.

Jedna vec je, ak sú odkazy na problematické weby dostupné vo výsledkoch vyhľadávania. V tomto prípade však Google takéto stránky aktívne propaguje. Hoci už je podrobne zmapované, aké nezmysly šíria Hlavné správy či Zem a vek, Googlu to nestačí na to, aby ich vyradil.

Podobná situácia je v zahraničí, kde majú v Google News svoje miesto aj prokremeľská televízia RT či agentúra Sputnik, ktorá už tvrdila aj to, že ukrajinská armáda nasadzuje do boja zombie schopné bojovať aj po zásahu do hlavy. Sputnik s odkazom na ruské médiá úplne vážne tvrdil, že separatisti našli po ukrajinských vojakoch látku s názvom „živá voda“, vďaka ktorej necítia žiadnu bolesť.

Text agentúry Sputnik o zombie vojakoch na Ukrajine.

Google odkazuje, že ak ľudia nájdu príspevok, ktorý podľa nich porušuje pravidlá, môžu ho nahlásiť.

Britská verzia Google News obsahuje aj sekciu Fact Check, kde firma promuje články odhaľujúce nepravdy a hoaxy. Na Slovensku ani v Česku však Google nemá žiadneho partnera, ktorý by pre nich fact checking robil. Ak by to nejaká organizácia chcela robiť, musela by sa spojiť s International Fact Checking Network a dodržiavať ich etický kódex.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Google

Hoaxy a propaganda

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie