Denník N

Po škandále s eurofondmi na vedu sa odborníci hanbia hodnotiť projekty, tisíce takúto ponuku odmietli

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Granty na vedu stoja. Agentúra na podporu výskumu a vývoja posúva vyhodnotenie projektov; oslovila 9-tisíc hodnotiteľov, ale málokto má o túto prácu záujem.

Pred rokom sa rektori našich univerzít obrátili na vtedajšieho ministra školstva Petra Plavčana (nominanta SNS) a upozornili na jeden z najväčších škandálov v našej vede. Výsledkom bolo, že nám Európska komisia zablokovala 600 miliónov eur, ktoré mali ísť na vedu a výskum. Postupne sa výzvy spúšťajú, ale po škandále odmietajú vedci hodnotiť projekty.

Agentúra na podporu výskumu a vývoja, ktorá má rozdeľovať národné granty, tak nevie vyhodnotiť projekty a rozdeliť peniaze. Vyhodnotenie výzvy z júna tak teraz agentúra posúva o mesiac a výsledky chce prezradiť až 1. augusta. Termín posúvajú práve preto, že ľudia, ktorých oslovili ako hodnotiteľov, projekty hodnotiť odmietli. „Dôvodom dlhého trvania hodnotiaceho procesu je neochota oslovených potenciálnych posudzovateľov navrhovaný projekt posúdiť,“ píše agentúra na svojej stránke.

Riaditeľ: Oslovili sme takmer 9000 ľudí

Hodnotiteľov nevedia zohnať, aj keď podľa agentúry oslovili niekoľko desiatok posudzovateľov. „Nenašiel sa nikto ochotný projekt posúdiť,“ píše agentúra. Projekty totiž podľa zákona musia mať dva posudky – jeden domáci a druhý zahraničný; v júni získala agentúra dva posudky len v prírodných a technických vedách.

Riaditeľ agentúry Pavol Balžanka hovorí, že v rámci výzvy, ktorú vyhlásili vlani, oslovili takmer 8700 hodnotiteľov, z ktorých 7132 odmietlo posudky vypracovať. Najhoršie to je v lekárskych, spoločenských a humanitných vedách.

A prečo podľa riaditeľa 

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Eurofondy v školstve

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie