Denník N

Sagan bude ešte silnejší, z Cavendisha cítiť nevraživosť. Odborníci hovoria, ako Tour ovplyvní vlaňajší incident

Peter Sagan. Foto – AP
Peter Sagan. Foto – AP

Diskvalifikácia ovplyvní Sagana len v pozitívnom zmysle, hovorí Ján Svorada. Tento rok môže vyhrať pokojne aj šesť etáp, dodáva americký novinár.

Peter Sagan sa v sobotu už siedmykrát postaví na štart najprestížnejších etapových pretekov na svete. Niekoľko rokov mu Tour de France prinášala len úspechy, no vlani mu diskvalifikácia zobrala možnosť bojovať o šiesty zelený dres za bodovaciu súťaž.

Sagan sa následne stal tretí raz majstrom sveta a v tejto sezóne vyhral najprestížnejšiu jarnú klasiku Paríž – Roubaix. Cyklistických odborníkov a osobností z rôznych krajín sme sa pýtali, čo môžeme od neho očakávať na tohtoročnej Tour de France, koľko etáp môže vyhrať, či je favoritom na zisk zeleného dresu a akým spôsobom môže vlaňajšia diskvalifikácia ovplyvniť jeho tohtoročné šprinty.

Väčšina sa zhoduje, že Sagana čaká úspešná Tour:

Ján Svorada (československá legenda, víťaz etáp na všetkých troch grand tour):

„Očakávam, že Peter bude opäť patriť k protagonistom tohtoročnej Tour de France, a je jednoznačným favoritom bodovacej súťaže. Myslím si, že jeho vlaňajšia nespravodlivá diskvalifikácia môže jeho šprinty ovplyvniť len v pozitívnom zmysle. Môže ho motivovať v snahe predviesť sa v tom najlepšom svetle a ukázať, že jeho vylúčením prišla Tour o časť zo svojej šou. Nerád tipujem, kto vyhrá koľko etáp, ale myslím si, že Peter má pri svojej snahe o zelený dres šancu vyhrať dve až tri etapy.“

Phil Liggett (komentátor NBC, známy ako „Hlas cyklistiky“):

„Očakávam, že Peter bude na Tour de France ako vždy baviť a ukáže, že vlaňajší incident je už za ním. Je cenným prínosom pre svetový šport a kolízia s Markom Cavendishom bola rozhodne mimo jeho bežné správanie, ak ho vôbec je za čo viniť. Videozáznam je veľmi nepresvedčivý.

Verím však, že na strane Cavendisha stále existuje určitá nevraživosť, takže obaja budú musieť mať na pamäti svoje šprintérske štýly, ak budú šprintovať rameno na rameno. Tohtoročná Tour bude pre šprintérov veľmi ťažká, ale Peter nie je iba šprintérom. Rád by som ho videl bojovať o víťazstvo v piatich, šiestich a možno aj viacerých etapách. Ako pretekár so stabilnou výkonnosťou by mal opäť súťažiť o zelený dres.“

Phil Liggett komentuje prvý svetový titul Petra Sagana:

Ted King (bývalý spolujazdec Sagana v Liquigase a Cannondale):

„Myslím si, že Peter bude mať veľmi úspešnú Tour. Tento rok bude štartovať množstvo skvelých šprintérov, bude to v tomto smere možno najsilnejšie obsadená Tour za posledné roky. Peter má však oproti nim extra schopnosť dostať sa do únikov, kým ostatní zostanú vzadu.

Videli sme, že aj jazdec ako Michael Matthews v tom môže byť veľmi silný a odhodlaný. Vyzerá to tak, že tento rok bude na Tour viac podobných pretekárov ako Peter alebo Michael – takých, ktorí dokážu nastupovať do únikov, ale aj šprintovať. Vždy však verím Petrovi. Neviem, koľko etáp vyhrá

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Peter Sagan

Tour de France

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie