Denník N

Primátor Žiliny opäť útočí na chudobné deti, ktorým zavreli školu a nechceli dať cestovné zadarmo

Bratislavská ulica v Žiline. Foto N – Peter Kováč
Bratislavská ulica v Žiline. Foto N – Peter Kováč

Dobrovoľníci a aktivisti sa deťom zo Žiliny snažia nahradiť pomoc, ktorú im mesto nechce dať pri doučovaní. Oficiálne si však mesto pochvaľuje, ako dobre sa im podarilo integrovať chudobné deti do nových škôl.

Zavreli im základnú školu, rozdelili ich do ostatných po celom meste a nezabezpečili pre deti dopravu, aby sa za učiteľmi vedeli dostať. Toto je začiatok príbehu o chudobných školákoch zo Žiliny, na ktorý viackrát upozornila aj ombudsmanka, no od primátora Igora Chomu (Smer) sa žiaci takmer žiadnej podpory nedočkali.

Len pred pár dňami primátor tieto deti nazval „neprispôsobivými“ a mestská polícia potvrdzuje, že deti úmyselne ničia budovu svojej bývalej školy, ktorá je v súčasnosti prázdna. Deti tam pritom chodia najmä preto, že to bolo miesto, kam chodili do školy a kde ich dobrovoľníci a dobrovoľníčky po večeroch doučujú.

Jednou z dobrovoľníčok je aj Jana Randa. „Nič som si nevšimla, a to chodím pravidelne okolo. Po tom, čo mesto vydalo tlačovú správu o ničení starej školy, som si šla schválne budovu prezrieť a zvonku nevidno žiadne poškodenie,“ hovorí Randa, ktorá sa živí školeniami o predsudkoch a diverzite. Pôvodom je z Česka, do Žiliny sa prisťahovala za mužom.

Poctiví obyvatelia a tí druhí

Prvý polrok po zatvorení starej školy vlani v septembri sa aktivisti snažili zabezpečiť najmä to, aby vôbec chodili do škôl, kam ich preradili.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Slovensko

Teraz najčítanejšie