Denník N

Kandidát na primátora Žiliny Fiabáne s podporou Za slušné Slovensko: Ako mestský poslanec si pripil so Slotom na Tisa, hanbí sa za to doteraz

Foto N - Daniel Vražda
Foto N – Daniel Vražda

Fiabáne kandiduje ako nezávislý s podporou opozičných strán a iniciatívy Za slušné Slovensko.

Peter Fiabáne má za sebou úspešný príbeh. Aj napriek tomu, že jeho otca po roku 1968 vyhodili zo strany, vyštudoval Fakultu telesnej výchovy a športu, pár rokov učil na základnej škole a chvíľu sa venoval podnikaniu. Bývalý úspešný plavec s plutvami založil najväčší plavecký klub na Slovensku Nereus, istý čas bol aj prezidentom Slovenského plaveckého zväzu. Okrem manažovania plaveckého klubu sa venuje triatlonu a absolvoval niekoľko pretekov s prívlastkom Ironman.

Ako člen SDKÚ vstúpil Fiabáne do komunálnej politiky počas primátorovania Jána Slotu. Zo strany neskôr vystúpil a teraz ohlásil kandidatúru na post primátora Žiliny. Hovorí o sebe, že je čestný človek s čistým štítom a správnou hodnotovou orientáciou. Tvrdí, že politika bude skorumpovaná a nadávkou dovtedy, kým sa jej slušní ľudia budú vyhýbať.

Vyrastali ste v takzvanej novej Žiline, a potom za socializmu na Saleziánskej ulici na novom sídlisku Hliny. Bol život v novej a starej Žiline niečím iný?

Hliny boli typické socialistické panelákové sídlisko. Bolo nás tam aj päťdesiat detí a väčšinu času sme trávili vonku. Hliny 7 a Hliny 8 medzi sebou viedli vojny o územia. Keď som mal asi desať rokov, začal som sa venovať plutvovému plávaniu. Žilinská plaváreň bola prvá krytá päťdesiatka v Československu s olympijskými parametrami. Keďže bol otec herec, chodil som popritom do dramatického súboru. Absolvovali sme ho s Martinom Šulíkom.

Len tak na okraj, Saleziánska ulica sa pravdepodobne v 60. rokoch minulého storočia volala inak, či nie?

Sídlisko sa volalo Hliny a domy mali čísla. Potom ulicu premenovali na Nešporovu a po revolúcii na Saleziánsku.

Váš otec Milan Fiabáne bol herec a dramaturg v Žilinskom divadle. Po invázii sovietskych vojsk do Československa ho pre jeho odmietavé postoje vyhodili z práce. Ako sa odvíjali potom ďalšie osudy vašej rodiny?

Keď zrušili v Žiline divadlo, otec mal ísť do Bratislavy. Nešiel, zamestnal sa na katedre marxizmu-leninizmu na Vysokej škole dopravnej. V roku 1968 stál na tribúne a postavil sa za dubčekovskú líniu a proti vstupu vojsk Varšavskej zmluvy. V roku 1969 ho vyhodili zo školy a o rok neskôr aj z komunistickej strany. Po nejakých dvoch rokoch získal miesto na žilinskom konzervatóriu, kde učil javiskovú reč a latinčinu až do dôchodku.

Skončili ste na gymnáziu v Rajci, ktoré bolo v tom čase pre deti s nevhodnými kádrovými posudkami?

Áno, ale spomínam na to obdobie v dobrom. Mal som tam kamarátov, ktorí už vtedy čítali samizdaty, Nietzscheho, chodievali sme do artového kina v Žiline. Doteraz sa stretávame.

Absolvovali ste dramatický odbor na ľudovej škole umenia, nakoniec ste skončili na fakulte telesnej výchovy a športu, prečo učiteľský odbor?

Zvažoval som medzi herectvom na VŠMU a učiteľstvom športu. Nakoniec som zvážil, že na herectvo nemám. Nebol som vnútorne presvedčený, že môžem byť dobrým hercom. Rozhodol som sa pre FTVŠ a mal som dve možnosti, trénerstvo a učiteľský smer. Na trénerstvo bolo treba mať „tlačenku“ a tú sme nemali, tak som sa rozhodol pre učiteľstvo.

Prečo telocvik s ruštinou? Okrem toho, že je to zvláštna kombinácia, dalo by sa predpokladať, že k ruštine nebudete mať veľmi pozitívny vzťah vzhľadom na rodinnú anamnézu.

Na učiteľskom smere otvárali len štyri kombinácie. Telesná s maďarčinou, brannou výchovou, so zemepisom, kde bolo veľa matematiky, tak mi zostala len telesná s ruštinou. Mal som rád literatúru… Neuvažoval som politicky, bolo to pragmatické rozhodnutie.

Je tu ešte váš problematický kádrový profil. Dostali ste sa na vysokú školu?

Neprijali ma, hoci som urobil ako jeden z najlepších talentové skúšky. Potrebovali splniť kvótu študentov z robotníckych rodín, ja som bol z rodiny intelektuála, navyše vyhodeného zo strany. Otec mi vybavil prácu nosiča batožiny v hoteli Slovakia, ale bol som tam len jeden deň. Stará mama napísala nejakým svojim súputnikom z Povstania a na ministerské odvolanie ma prijali.

Peter Fiabáne

Narodil sa v roku 1963 v takzvanej novej Žiline a má čerstvo 55 rokov. Býva na sídlisku Hliny. Neobvykle znejúce priezvisko zdedil po predkoch.

Prvý Fiabáne, prastarý otec, prišiel na Slovensko z okolia Milána a kúpil pri Brezne kameňolom. Odvtedy rodina Fiabáne žije na Slovensku.

Fiabáne sa pred siedmimi rokmi vzdal televízora a neľutuje to. Namiesto toho športuje, číta a pozerá artové filmy. V poslednej dobe ho zaujali napríklad Leviatan od Zvjaginceva, či americký indie Florida Project.

Boli ste na strednej škole eminentný študent?

Nie. Mal som jednotky, ale matematika mi nikdy nešla. Vždy som sa angažoval. Bol som pionier, zväzák, predseda triedy. Keď bolo treba niekde ísť, tak som išiel, keď bolo treba zapojiť sa do niečoho, tak som sa prihlásil, keď bolo treba recitovať dôchodcom, tak som išiel, ale nie preto, že strana, ale vedel som recitovať. Išlo to so mnou na strednej aj na vysokej škole, ale nešiel som po ruke. Na fakulte som napríklad otvorene vystúpil proti dekanovi, nešli sme do prvomájového sprievodu. Angažoval som sa skôr tak, aby kolektív fungoval. Nemám pocit, že by to bola nadpráca. Do strany som nikdy nevstúpil, hoci mi to ponúkali.

Kde vás zastihla Nežná revolúcia v roku 1989?

Po vojne som dostal umiestnenku paradoxne na najkomunistickejšiu základnú školu v Žiline. Počas revolúcie v roku 1989 ma pedagogický zbor vyslal na námestie, a tak Peter Fiabáne štrngal kľúčami. Potom som sa zapojil do Učiteľského fóra, tam som bol rok alebo dva.

Ľudia s podobnými osudmi, ako ste mali vy, sa objavili obvykle vo Verejnosti proti násiliu.

Veľa som trénoval, ja som tú vlnu VPN nezachytil. Navyše, vtedy som sa do politiky nejako netlačil. Trénoval som reprezentáciu, smeroval som niekde inde.

Po revolúcii ste skúšali podnikať?

V roku 1992 som odišiel zo školstva a päť rokov som robil vo farmabiznise obchodného zástupcu so športovými ortopedickými pomôckami a popri tom som vychovával špičkových plavcov.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Komunálne voľby 2018

Žilina

Slovensko

Teraz najčítanejšie