Denník N

Babiš chce v Česku sobáše pre gayov. Jeho poslanec označil homosexuálov za „postihnutých“

Pochod homosexuálov v Prahe, 2013. Ilustračné foto – TASR/AP
Pochod homosexuálov v Prahe, 2013. Ilustračné foto – TASR/AP

V Česku sa znova spustila diskusia o právach homosexuálov. Väčšina Čechov by ich sobáše podporila.

Český poslanec Milan Brázdil povedal, že homosexuáli sú ako „postihnutí“ ľudia, a preto by nemali mať právo na manželstvo. Tento muž, ktorý je v civile lekár, nepatrí na súčasnej českej politickej scéne k žiadnym extrémom. Je členom vládneho hnutia ANO Andreja Babiša.

A iní „neextrémni“ zákonodarcovia zase zrazu považujú za nevyhnutné, aby v českej ústave stálo čierne na bielom, že manželstvo je zväzkom muža a ženy, podobne ako je to na Slovensku či v Poľsku.

Na české pomery celkom prudkú reakciu vzbudil návrh zákona umožňujúci homosexuálne sobáše, v ktorom česká gay a lesbická komunita (LGBT) vidí historickú príležitosť rozšíriť svoje práva.

Desať rokov

V Česku už viac ako desať rokov funguje registrované partnerstvo a v prieskumoch verejnej mienky si o sebe Česi dlhodobo čítajú, že sú voči komunite s menšinovou sexuálnou orientáciou otvorení.

Pre Česko, ktoré je najateistickejšou krajinou v Európe, táto netypicky vypätá debata prichádza vo veľmi citlivom čase, keď rastie ostražitosť voči menšinám, zatiaľ hlavne cudzincom, konzervatívne hodnoty podľa svojich potrieb ohýbajú populistické sily a šíri sa proruský vplyv, ku ktorému patrí aj homofóbna rétorika.

„Mimoni sú mimo a ja som, zostávam a zostanem nohami na zemi. Postihnutí ľudia nemôžu byť

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Svet

Teraz najčítanejšie