Denník N

Neymar preležal v Rusku už 14 minút, Brazílčania oceňujú, keď sa mu podarí prekabátiť rozhodcu

Neymar v zápase s Mexikom. Foto - TASR/AP
Neymar v zápase s Mexikom. Foto – TASR/AP

Až keď sa človek naučí obchádzať pravidlá, zloží v Brazílii ozajstnú skúšku dospelosti, vraví brazílska novinárka.

Víťazný gól, strela, ktorú do siete dorazil Roberto Firmino, a päť a pol minúty strávených na zemi. Taká je bilancia hviezdneho Brazílčana Neymara z osemfinálového zápasu s Mexikom.

Švajčiarska televízia RTS si dala tú námahu a spočítala, že brazílska desiatka strávila v Rusku od začiatku turnaja na zemi už 13 minút a 50 sekúnd. Proti Švajčiarom 3:40, proti Kostarike 2:45, proti Srbsku 1:56 a vrcholom bolo vystúpenie práve proti Mexiku – 5:29 minút polihovania na ihrisku. Len dve minúty z toho zabralo teatrálne kotúľanie sa po zemi po nešportovom prišliapnutí od Layúna.

Márne sa mexický tréner Juan Carlos Osorio sťažoval, že Neymarov výkon nerobí futbalu dobrú reklamu. „Je to hanba, stratili sme toľko času vinou jedného hráča,“ vravel po vyradení svojho tímu Osorio. „Futbal je hra mužov, do ktorej patrí sila a nie šaškovanie.“

Brazílska cestička

Väčšina Brazílčanov si však z Neymarovho simulovania ťažkú hlavu nerobí. Ohýbanie pravidiel a napínanie nervov rozhodcu akosi patrí k tamojšiemu koloritu.

Ako upozornil český reportér Jiří Sobota z magazínu Respekt, ktorý niekoľko rokov prežil v Latinskej Amerike, vo svete sa o fenoméne nazvanom jeitinho hovorí už dlhšie. Len málokto si ho však spája s Neymarovými detinskými simuláciami.

Jeito v preklade z portugalčiny znamená cesta, jeitinho brasileiro je teda akási brazílska cestička, respektíve spôsob, akým Brazílčania robia veci. Podľa Sobotu je to u Brazílčanov typický vzorec správania, do ktorého spadá predbiehanie sa na pošte, donášanie, ale aj

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

MS vo futbale

Šport a pohyb, Svet

Teraz najčítanejšie