Denník N

Cez Pohodu môžu byť búrky, po festivale príde tropické leto bez extrémov

Foto N – Vladimír Šimíček
Foto N – Vladimír Šimíček

Po víkendovom ochladení sa znova oteplí, no leto by nemalo byť také extrémne horúce ako to minulé.

Ak sa chystáte na festival Pohoda alebo plánujete na piatok výlet, je veľká šanca, že zmoknete. Nazajtra vydal Slovenský hydrometeorologický ústav búrkovú výstrahu pre celé Slovensko.

Mierne ochladenie, prehánky a búrky sa začnú už vo štvrtok, no v piatok budú častejšie a teplota podľa meteorologičky Miriam Jarošovej klesne pod 29 stupňov Celzia. V pondelok budú teploty už stúpať a príde tropické leto.

No nemalo by byť také extrémne ako minulý rok, keď v júli a potom najmä v auguste boli horúčavy vysoko nad 30 °C veľa dní po sebe.

Zrážky sú stále, ale intenzívnejšie

Jarošová predpokladá, že prázdninové mesiace budú horúce s vysokými teplotami a intenzívnymi zrážkami spolu s búrkami. „Pri prehánkach môžu niektoré lokality aj naďalej trpieť suchom, na inom mieste môže byť zrážok nadbytok,“ hovorí meteorologička.

Extrémne teploty nad 40 stupňov Celzia nás podľa nej nečakajú. Tento rok bol prekvapivo veľmi suchý apríl, ktorý bol o šesť stupňov Celzia teplejší, ako bol dlhodobý priemer apríla v 20. storočí. Klimatológ Milan Lapin v rozhovore pre Denník N povedal, že bol teplejší ako normálny máj a od roku 1851 sme taký apríl ešte nemali.

Neznamená to, že vplyvom globálneho otepľovania prší menej, no podľa Lapina pribudlo viac lejakov oproti dlhodobým a pomalým zrážkam v minulosti a voda nestíha vsiaknuť do pôdy.

Priemerné teploty v Hurbanove v roku 2017. Zdroj: SHMÚ

Letá boli miernejšie, potom prišli vlny horúčav

V minulosti boli slovenské letá miernejšie.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Počasie

Slovensko, Veda

Teraz najčítanejšie