Denník N

Spravili galaktický test Einsteinovej teórie relativity

Obrázok galaxie ESO 325-G004, okolo ktorej vedci uskutočnili merania gravitačného šošovkovania. Zdroj - ESO, ESA/Hubble, NASA
Obrázok galaxie ESO 325-G004, okolo ktorej vedci uskutočnili merania gravitačného šošovkovania. Zdroj – ESO, ESA/Hubble, NASA

Vedci otestovali Einsteinovu teóriu gravitácie na galaktickej škále a vylúčili veľkú časť teórií, ktoré sa ju snažia rozšíriť a spresniť. Hoci bol výsledok presne taký, aký sme čakali, dozvedeli sme sa niečo nové.

Autor je fyzik

Život vedeckých teórií je zložitý – stále sa ich snaží niekto vyvrátiť.

Nemyslím len obskúrne skupiny, ako sú zástancovia plochej Zeme, ktorí sa snažia preklopiť našu predstavu o zložení sveta. Hľadanie nedostatkov a chýb v teóriách je denná činnosť všetkých vedcov.

Poznanie sveta vyžaduje veci, ktoré si môžeme priblížiť aktuálnym prirovnaním z futbalu: potrebujeme identifikovať hráčov, ktorí hru hrajú, a potrebujeme spoznať pravidlá, ktorými sa riadia.

Napríklad naše najlepšie a najpresnejšie poznanie hmoty hovorí, že základným stavebným dielikom je niekoľko elementárnych častíc (hráči), ktoré sa riadia rovnicami kalibračnej teórie (pravidlá hry).

Objav Alberta Einsteina o relativite, ktorý otriasol základmi nášho poznania sveta, by sa dal pomocou tohto príkladu interpretovať takto: ihrisko, po ktorom sa pohybujú hráči, je takzvaný časopriestor a na rozdiel od bežných ihrísk ide o dynamický objekt, ktorý sa v prítomnosti hráčov skrúca a deformuje – čo mení, ako sa po ňom ostatní pohybujú – efekt, ktorý voláme gravitácia.

Ako funguje fyzika

Fyzik Brian Cox z univerzity v Manchesteri s úsmevom hovorí, že fyzici vyvrátili existenciu duchov. Súlad medzi teoretickými predpokladmi a experimentmi je taký malý, že na prítomnosť paranormálnych javov a mystiky nie je priestor: musíme stavať obrovské časticové urýchľovače, aby sme našli niečo neočakávané, bežne až na vzdialenom desatinnom mieste.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Vesmír

Veda

Teraz najčítanejšie