Denník N

Psychológ: Neexistuje žiadne spojenie medzi vierou v slobodnú vôľu a morálkou

Foto - Fotolia
Foto – Fotolia

Zahraničný psychológ zároveň povedal, že máme dôkazy o spojení viery v slobodnú vôľu s trestajúcim právnym systémom. „Ak by spoločnosť začala akceptovať, že ľudia nemajú slobodnú vôľu, právny systém by sa mohol zmeniť, aby tresty neboli také prísne,“ vysvetlil pre Denník N.

Veríte v slobodnú vôľu?

Mnohí vedci a filozofi nie, no zároveň sa nazdávajú, že uvedená viera je z pragmatického hľadiska užitočná, pretože je spojená s morálnym správaním populácie.

Ukázali to niektoré výskumy v minulosti, podľa ktorých ľudia podvádzali, ak im predtým pripomenuli, že ich správanie je výsledkom génov, prostredia či skúseností (determinizmus).

Takí ľudia zrejme nadobudli pocit, že nie sú aktérmi „vlastných“ rozhodnutí, takže bolo jednoduché zvaliť nepekné správanie na externé vplyvy, za ktoré nemohli.

Nie „ja“, ale gény a prostredie

V takom prípade bolo ľahké zbaviť sa zodpovednosti za morálny prehrešok, ak ste mohli povedať, že viniť nemožno „vás“, ale vaše gény alebo prostredie.

Znie to intuitívne, no viaceré výskumy v minulosti nedokázali pôvodné štúdie o škodlivom účinku pochybností o slobodnej viere zopakovať.

Podľa najnovšieho výskumu, ktorý vyšiel koncom júna v časopise Social Psychological and Personality Science, je táto skepsa naozaj oprávnená. Autori v nej tvrdia, že „nenašli žiadne dôkazy o pozitívnom spojení medzi vierou v slobodnú vôľu a želaným morálnym správaním“.

Neboli menej štedrí a neklamali viac

Štyroch experimentov sa zúčastnilo skoro tisíc ľudí. Hrali sa rôzne verzie hry na diktátora, ktorá spočíva v tom, že príjemca dostane určitú sumu peňazí a môže sa o ňu podeliť s inými, v tomto prípade s charitou.

Kompetencie hráča sú diktátorské v tom zmysle, že nie sú ničím limitované, takže si bez následkov môže ponechať celú sumu, ktorú obdržal. 

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Človek

Morálka

Veda

Teraz najčítanejšie