Denník N

Pokrok sa maskuje, vraví harvardský psychológ. Skúmali paradox, prečo frfleme na veci, ktoré sa zlepšujú

Ilustračné foto - Fotolia
Ilustračné foto – Fotolia

Napriek tomu, že moderné spoločnosti prešli úžasným pokrokom pri riešení obrovského spektra spoločenských problémov, od chudoby a negramotnosti po násilie a detskú úmrtnosť, väčšina ľudí si myslí, že svet sa zhoršuje. Prečo?

V ostatných stáročiach a desaťročiach klesla detská úmrtnosť, zvýšil sa priemerný vek dožitia, vzdelanie je stále dostupnejšie a čoraz viac ľudí žije v demokraciách.

Naše deti masovo nekosia osýpky a – až na výnimky – nie sme svedkami verejných popráv.

Čoraz viac ľudí, či už ide o sexuálne alebo etnické menšiny, ženy a deti, sa teší z práv, ktoré im boli ešte nedávno celkom nedostupné.

Otvorene sa tiež bavíme o tom, že „zviera nie je vec“ a isté práva priznávame aj iným živočíšnym druhom.

Klesol aj počet obetí vojen a vrážd. Zatiaľ čo v 13. a 14. storočí pripadalo v Európe na 100-tisíc obyvateľov okolo 32 vrážd, na začiatku 21. storočia pripadala v západnej Európe menej ako jedna vražda na 100-tisíc ľudí za rok, vysvetľuje v bestselleri The Better Angels of Our Nature z roku 2012 harvardský psychológ Steven Pinker.

A hoci je nedávna druhá svetová vojna najkrvavejším konfliktom všetkých čias, ktorý si vyžiadal desiatky miliónov obetí, tento smutný primát stratí, ak počet obetí vojny prepočítame na celkový počet obyvateľov na Zemi.

Prečo si ľudia myslia, že sa svet zhoršuje?

„Napriek tomu, že moderné spoločnosti prešli úžasným pokrokom pri riešení obrovského spektra spoločenských problémov, od chudoby a negramotnosti po násilie a detskú úmrtnosť, väčšina ľudí si myslí, že svet sa zhoršuje,“ píše harvardský psychológ Daniel Gilbert a jeho tím v štúdii, ktorá vyšla koncom júna v prestížnom časopise Science.

Psychológovia v nej odpovedajú na otázku, prečo si ľudia myslia, že sa svet zhoršuje, ak sa v mnohých merateľných aspektoch zlepšuje.

Na okraj dodajme, že Gilbert patrí k jagavým hviezdam svetovej psychológie. Jeho vystúpenie na TED o psychológii šťastia sa s viac 15 miliónmi zhliadnutiami zaradilo do top 25 najpopulárnejších prednášok.

Slovenskí čitatelia môžu psychológa poznať aj vďaka českému prekladu knihy Škobrtnout o štěstí.

Daniel Gilbert, TED prednáška o šťastí. Zdroj – YouTube

Paradox, že frfleme na svet, ktorý sa zlepšuje

Gilbert a jeho kolegovia si myslia, že v novej štúdii odhalili psychologický mechanizmus, ktorý by mohol vysvetľovať uvedený paradox, že frfleme na svet, ktorý sa zlepšuje. 

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Človek

Morálka

Veda

Teraz najčítanejšie