Denník N

Peter Macsovszky: O Nežnej revolúcii sa stále nepovedalo všetko

Foto – Ivana Ivánová
Foto – Ivana Ivánová

Kvalitný obsah zaručuje trvalosť nekvalitných nosičov, tvrdí autor knihy Povrch vašej planéty, s ktorou sa stal finalistom ceny Anasoft litera.

„To, že používam fakty zo svojho života, ešte neznamená, že hovorím o sebe,“ presviedča PETER MACSOVSZKY o knihe Povrch vašej planéty (vyd. Drewo a srd/Vlna). Je to možné, ale už ťažšie sa dá veriť tomu, že svoju knihu považuje za ledabolo napísanú. „Škaredá štylistika knihy má nadväzovať na umenie odpadu. Napríklad odseky som dával tam, kde by nielen podľa mňa, ale ani podľa znalcov štylistiky nemali byť.“ Tak si vyberte.

Ste skúseným autorom s mnohými vydanými knihami. No Povrch vašej planéty ste písali po víťazstve Tantalópolisu v prestížnej cene Anasoft litera. Ovplyvnilo to nejakým spôsobom vaše písanie? Prevažovala istá satisfakcia, vedomie úspechu a zvýšená sebadôvera, alebo obava z toho, že každá ďalšia kniha bude porovnávaná s tou ocenenou?

Tantalópolis bol iba náhly nápad. Rukopis Povrchu vašej planéty začal vznikať oveľa skôr, zhruba dva roky pred napísaním Tantalópolisu. Povrch vašej planéty pôvodne mala byť „próza“ bez postáv a bez deja. Rozhodol som sa však pre primitívnejší variant. Nebál som sa toho, že Povrch budú porovnávať s Tantalópolisom. Je stupídne očakávať, že nová kniha „prekoná“ predchádzajúcu – najmä ak ide o prácu, ktorá je založená na celkom inej koncepcii a sleduje odlišné ciele. Povrchom vašej planéty som sa chcel priblížiť braku a vôbec som neočakával, že ju zaradia medzi finalistov Anasoftu. Profesor Ivan Žucha napísal, že tábor socializmu je nekvalitným nosičom kvalitnej myšlienky, ako je cirkev mizerným nosičom Kristovho učenia. Kvalitný obsah zaručuje trvalosť nekvalitných nosičov. Na knižnom trhu je záplava kvalitných nosičov s nekvalitným obsahom, graficky krásne upravené, štylisticky

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Anasoft litera

Rozhovory

Kultúra

Teraz najčítanejšie