Denník N

7 dobrých správ: Košice spojí s Dobšinskou jaskyňou Ľadový expres, nad Bojnicami otvorili nový cyklochodník

Thajských futbalistov po desiatich dňoch našli, obchody dajú plastom červenú a obyvatelia Bojníc sa môžu tešiť na novú cyklotrasu. Sedem dobrých správ, ktoré ste si tento týždeň možno nevšimli.

1. Belize zachránilo svoj koralový útes

Koralový útes už nebude v zozname ohrozených prírodných a kultúrnych pamiatok, ktoré by mohli zaniknúť. Rozhodlo tak UNESCO na základe správy, v ktorej experti konštatovali, že na mieste zaznamenali vynikajúce úspechy a vzácny ekosystém sa podarilo zachrániť.

Už v roku 1996 sa útesy v Belize dostali na zoznam dedičstva UNESCO s tým, že ide o výnimočné prostredie so vzácnymi koralmi. Lenže v roku 2009 muselo UNESCO oblasť zaradiť do zoznamu ohrozených objektov. Najmä z dôvodu nadmernej ťažby a prieniku ťažkého priemyslu do dôležitých a predtým nenarušených oblastí.

Do riešenia napätej situácie útesov dokonca vstúpila aj belizská vláda. Vypočula si námietky ekológov a expertov na environmentálnu tematiku. Počas deviatich rokov sa podarilo v krajine zaviesť zákony, ktoré zabránili ďalšiemu odlesňovaniu a ťažbe v kriticky dôležitých častiach útesu. Podarilo sa tiež presadiť, aby sa niektoré časti koralových útesov stali chránenými rezerváciami, kde sa nesmie loviť a príroda sa môže vyvíjať podľa svojich potrieb.

Podľa webu BBC sa k podobnému kroku zatiaľ dostalo len niekoľko krajín na svete, ktoré nadradili dlhodobé záujmy ekologickej stability krátkodobým ziskom z ťažby ropy. Namiesto toho bude Belize veriť, že neporušené koralové útesy budú dlhodobo lákať turistov, ktorí v ďalšom horizonte utratia ešte viac peňazí.

Koralový útes v Belize. Ilustračné foto – Wikimedia Commons/Toby Hudson

2. Thajskí futbalisti žijú

Chlapcov po desiatich dňoch strávených v thajskej jaskyni našla dvojica britských potápačov Richard Stanton a John Volanthen. Na videozázname, ktorý v pondelok zverejnili na Facebooku thajské špeciálne jednotky, počuť, ako sa jeden z Britov pýta: „Koľko vás je?“ „Trinásť,“ odpovedajú. „Trinásť? To je skvelé,“ reaguje záchranár.

Záchranné zložky však riešia otázku, ako ich dostať z jaskyne. Nachádzajú sa totiž približne štyri kilometre od východu z jaskyne. Armáda skupine posiela potraviny a lieky a postupne ich chcela učiť potápať. V pláne bolo, že chlapci by mali zostať v jaskyni aj niekoľko mesiacov, pokým neopadne voda.

V sobotu však oznámila, že s evakuáciou by mohli začať už v nedeľu alebo v pondelok. Oznámili to vojaci, ktorí odčerpávajú z chodieb vodu.

Potápanie totiž považoval za riskantné aj americký jaskynný záchranár Ahman Mirza. Najbezpečnejšie by podľa neho bolo k chlapcom dopravovať zásoby a počkať na opadnutie vody. Pokúsiť sa učiť potápať niekoho, kto na to nie je zvyknutý, je podľa neho „jednou z najnebezpečnejších situácií vôbec, a to aj keď je to relatívne jednoduchý ponor“. Upozornil, že chlapci môžu v jaskyni ostať aj niekoľko mesiacov.

Thajský premiér Prajut Čan-o-Ča sa v mene svojej krajiny i rodín chlapcov a trénera všetkým zúčastneným na záchrannej operácii poďakoval. Skupina mladých futbalistov sa s trénerom vydala na prieskum jaskyne, pričom si so sebou vzali baterky na svietenie a jedlo. V dôsledku silného dažďa ich však v podzemí prekvapili náhle záplavy, ktoré im znemožnili dostať sa von.

3. Ohrozený druh nosorožcov prežije

Nosorožce biele severné sú na pokraji vyhynutia, pretože v súčasnosti prežívajú len dve samice tohto druhu. S využitím metód umelej reprodukcie však nemeckí vedci vôbec prvýkrát vyvinuli hybridné embryo spojením semena od samca bieleho severného a vajíčka od príbuzného nosorožca bieleho južného. V prípade týchto cicavcov tak ide o prvý prípad, keď sa v laboratórnych podmienkach podarilo dosiahnuť rané štádium vývoja embrya.

„Ide o úplne prvé embryá nosorožcov na svete, ktoré boli vyvinuté v laboratóriu. Existuje veľká šanca, že po ich vložení do maternice náhradnej matky samica otehotnie,“ hovorí pre britský denník Guardian Thomas Hildebrandt, vedúci oddelenia reprodukčného manažmentu Leibnizovho inštitútu pre výskum divokých a zoo zvierat (IZW) v Berlíne. Náhradná matka, ktorá embryo donosí, sa stane príbuznou nosorožcov bielych južných. Tých je na svete v porovnaní s nosorožcami bielymi severnými okolo 21-tisíc jedincov.

Nemecký vedecký tím dokázal vytvoriť líniu buniek z embrya nosorožcov bielych južných, ktoré vykazujú typické znaky embryonálnych kmeňových buniek. Tento vedecký pokrok, kľúčový pre záchranu nosorožcov bielych severných, bol v stredu publikovaný v prestížnom vedeckom časopise Nature Communications.

„Tento výskum je úplne prelomový. Sme svedkami vývoja metód, vďaka ktorým môžeme pomôcť aspoň trochu kompenzovať negatívny dosah ľudskej činnosti na prírodu. Sme veľmi vďační všetkým, ktorí nám prispievajú a pomáhajú nám tak vyhrať tieto preteky s časom. Dúfame tiež, že súčasný pokrok vo výskume presvedčí viac ľudí i verejných inštitúcií, že práve toto je cesta, ktorá si zaslúži ich podporu,“ hovorí Steven Seeto, vedúci PR oddelenia IZW.

Ohrozený druh nosorožcov bielych severných. Ilustračné foto – Wikipédia

4. Expresne rýchlo v najnavštevovanejšej jaskyni

Košice budú mať počas leta priame vlakové spojenie s Dobšinskou ľadovou jaskyňou. Turistický vlak by tak mal

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

7 dobrých správ

Slovensko, Svet

Teraz najčítanejšie