Denník N

Ako Slovensko podvádza NATO aj vlastných občanov

Foto – TASR
Foto – TASR

Slovensko navonok súhlasí so všetkým, na čom sa Aliancia dohodne, ale často sa podľa toho nespráva.

Autor je riaditeľom programu Bezpečnosť a obrana
Slovenského inštitútu pre bezpečnostnú politiku

Nastávajúci samit NATO (11. – 12. júla 2018) bude už štvrtý v poradí od začatia vojny na Ukrajine a zásadnej zmeny bezpečnostného prostredia. Rozhodnutia na samite ovplyvňujú nielen budovanie bezpečnosti v rámci Aliancie, ale aj medzinárodné vzťahy celkovo.

Na Slovensku je problematike NATO venovaná len minimálna pozornosť, hoci zásadne ovplyvňuje aj našu bezpečnosť a vnútropolitické dianie. Stačí len spomenúť spustené masové nákupy vojenskej techniky ministerstvom obrany a rozruch okolo nich.

Hlavné dôvody nekomunikácie o NATO sú dva. Na Slovensku prevláda o Aliancii skreslená predstava a téma je preto príliš háklivá, aby o nej politici objektívne rozprávali a riskovali stratu popularity. Ďalším problémom je, že je u nás len minimum politikov, ktorí téme rozumejú a dokážu o nej viesť zmysluplný dialóg bez toho, aby sa diskusia zvrtla do skreslených, populistických vyjadrení a konšpirácií. Aj v NATO totiž existujú témy, ktoré by stáli za zmysluplnú diskusiu pomocou racionálnych argumentov.

Áno, v NATO je dosť problémov, o ktorých by sa malo rozprávať. Dá sa spomenúť problém večne trucujúceho Turecka, zvláštne (ne)konanie NATO na Ukrajine, dvojpercentné výdavky na obranu atď.

O téme nekomunikuje, česť osamotenej výnimke, ani ministerstvo obrany. Možno chýba odvaha a fundovanosť. Hlavným problémom je však vedenie ministerstva. Jeho predstavitelia (a SNS, ako nikdy nezabudnú zdôrazniť) tvrdia, akým je Slovensko vzorným spojencom a ako si vzorne plní záväzky. Priam stachanovsky. Lenže keď si rozoberieme, čo sa doteraz na samitoch schválilo alebo sa na nadchádzajúcom schváli a k čomu sa Slovensko akože hrdo hlási, tak zistíme, že našim politikom a ministerstvu obrany stav nevedomosti

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Komentáre

Teraz najčítanejšie