Denník N

Mourinho mu nedal šancu, De Bruyne sa teraz doťahuje na najlepších na svete a s Belgickom je už v semifinále

Foto - AP
Foto – AP

Do zostavy Chelsea sa nemohol dostať cez Francesca Fàbregasa či Oscara, vtedajší tréner José Mourinho ho aj verejne kritizoval. Dnes patrí k najlepším záložníkom na svete a vedie ambicióznych Belgičanov.

Predpokladalo sa, že belgická „zlatá generácia“ bude úspešná už na Eure pred dvoma rokmi, vtedy však vypadla po prehre s Walesom (1:3) vo štvrťfinále. V Rusku evidentne prišiel jej vrchol: Belgičania zatiaľ vyhrali všetky zápasy a po včerajšej výhre nad Brazíliou sa dostali do semifinále s Francúzskom.

Trénera Roberta Martíneza ešte nedávno v Anglicku kritizovali za jeho taktiku, ale proti Brazílii mu zámer jednoznačne vyšiel. Martínez všetkých expertov svojou základnou zostavou prekvapil. Nielenže do nej zaradil Nacera Chadliho a Marouana Fellainiho, dvoch odpisovaných hráčov, ktorí zariadili osemfinálový obrat s Japonskom, ale zmenil aj úlohy najdôležitejších členov ofenzívy.

De Bruyne opäť vynikal

Romelu Lukaku, klasický zakončovateľ s mohutnou postavou a silou vo vzdušnom priestore aj pri nábehoch, začal zápas netypicky na pravom krídle. Martínez chcel využiť defenzívnu slabinu ľavého obrancu Marcela, ktorý je dopredu vynikajúci, ale v obrane často robí zbytočné chyby. Eden Hazard sa mal dostávať do šestnástky z opačného krídelného priestoru a na post „falošnej deviatky“ nasadil tréner Kevina De Bruyneho, ktorý proti predchádzajúcim slabším súperom operoval z pozície klasického tvorcu hry. V zápase s Brazíliou hral vyššie, medzi jeho úlohy patrilo aj držanie lopty.

Všetky tri hviezdy hrali vynikajúco – a De Bruyne opäť vynikal. Má za sebou asi najlepšiu sezónu v kariére. Pod vedením Pepa Guardiolu z neho vyrástol jeden z najlepších záložníkov na svete, ktorý sa síce ešte nemôže reálne porovnávať s Cristianom Ronaldom, Lionelom Messim či Neymarom, ale nechýba mu k tomu ďaleko. Spolu s 

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

MS vo futbale

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie