Denník N

Z jaskyne vyviedli štyroch chlapcov, záchranári budú pokračovať ráno, došiel im vzduch

Sanitka s prvými zachránenými chlapcami. Foto – TASR/AP
Sanitka s prvými zachránenými chlapcami. Foto – TASR/AP

AKTUALIZOVANÉ 16:45 – Do jaskyne za deťmi išlo 18 potápačov, na celej operácii sa ich podieľa 90.

Prví štyria chlapci z futbalového tímu, ktorý bol 15 dní uväznený v zatopenej thajskej jaskyni, sú už vonku. Napísala to agentúra Reuters, ktorá sa odvolávala na miestne zdroje.

Operáciu zatiaľ na noc prerušili, pokračovať majú o 10 – 20 hodín, čo je čas potrebný na ďalšiu prípravu; dôvodom je aj to, že „sme použili všetok vzduch (vo fľašiach – pozn. red.)“, povedal šéf operácie.

„Naša operácia bola úspešnejšia, než sme očakávali,“ povedal Narongsak Osatanakorn, guvernér provincie Chiang Rai. Chlapci sa v úseku asi jedného kilometra presúvali pod hladinou, zvyšok prešli pešo.

Skupinu prvých štyroch detí premiestnili vrtuľníkmi do nemocnice na pozorovanie.

Totožnosť prvých zachránených guvernér neoznámil. Dozorujúci lekár vybral najprv tých najslabších. Počet zachránených zodpovedá pôvodnému plánu, podľa ktorého potápači prevedú do bezpečia chlapcov rozdelených do štyroch skupín, pričom v prvej boli štyri osoby a v ostatných budú tri.

Rozhodnutie padlo v nedeľu ráno

Ako prví vyšli z jaskyne dvaja chlapci okolo 14. hodiny SELČ. „Dve deti sú vonku. Momentálne sú v poľnej nemocnici blízko jaskyne,“ povedal pre Reuters Tossathep Boonthong, ktorý je súčasťou záchranného tímu.

„Práve ich vyšetrujeme,“ povedal podľa denníka Guardian. BBC uverejnila video, ako z miesta odchádza sanitka, zrejme s deťmi. Neskôr ich previezli vrtuľníkom do nemocnice v 80 kilometrov vzdialenom meste Chiang Rai.

Iný člen záchranného tímu pre APF povedal, že štyria chlapci sú v komore číslo 3, čo je akási základňa pre potápačov v jaskyni asi v polovici cesty k východu, a mali by byť mimo nebezpečenstva. Nie je jasné, či ide o ďalších chlapcov alebo tých istých, ktorých spomínajú iné médiá.

Pred jaskyňou na chlapcov čakalo celkovo 13 lekárskych tímov, na každého človeka jeden.

Na akcii sa podieľa 50 zahraničných a 40 thajských potápačov.

Rozhodnutie padlo v nedeľu ráno. „Dnes sme najpripravenejší. Dnes je Deň D,“ povedal na tlačovej konferencii guvernér Osatanakorn.

Záchranná operácia sa začala o 10. ráno thajského času (na Slovensku je o šesť hodín menej), keď za deťmi išlo 13 medzinárodných a 5 najlepších thajských potápačov.

Spiatočná cesta z komory číslo 3, čo je miestnosť v jaskyni, kde majú záchranári akúsi základňu, do komory, kde sú uväznené deti, trvá dohromady 11 hodín.

O 30 centimetrov menej

Podľa guvernéra boli najlepšie podmienky, aké môžu byť. Záchranári v posledných dňoch odčerpávali vodu z jaskyne rýchlosťou 100-tisíc litrov za hodinu. Za sobotu znížili hladinu vody o 30 centimetrov.

Zároveň pripravovali deti na možné potápanie (mnohé, ak nie všetky z nich, nevedia plávať) a hľadali tunel, ktorý by záchranárov priviedol inou cestou k futbalistom. Teraz to podľa Bangkok Post vyzerá tak, že záchranári ostatné možnosti záchrany zavrhli.

„To, že sme pripravení, znamená, že je dokonalé počasie,

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Svet

Teraz najčítanejšie