Denník N

Horor Prvá očista je tak trochu aj o Trumpovej Amerike

Foto – Universal Pictures
Foto – Universal Pictures

V kinách je angažovaný film o fenoménoch súčasnej americkej spoločnosti.

Populárna hororová séria štúdia Blumhouse (Get Out, Whiplash, Paranormal Activity) sa po troch filmoch o celodennej očiste v americkom meste opäť vracia. Tentoraz ako prequel, ktorý už James Demonaco nerežíroval. Prvú očistu iba napísal a produkoval.

Predchádzajúce tituly známej hororovej značky z rokov 2013, 2014 a 2016 ukázali potenciál, pokúšali sa o sociálne a politické presahy. Po piatich rokoch, odkedy sa prazvláštna noc neustále opakuje a my sledujeme v princípe rovnakú premisu, prequel sľuboval hlbšie nazretie do samotného vývoja a pôvodu sociálneho experimentu, ktorý bude každoročne desiť tamojšie obyvateľstvo. Že sa dozvieme viac o tom, ako sa to všetko začalo, a tvorcovia tému posunú na ďalšiu úroveň.

Na americké pomery nízkorozpočtový film (stál 13 miliónov dolárov) dokonca na jednom z plagátov predstavuje červenú čapicu so sloganom „Not my purge“, ktorá sa náramne podobá Trumpovej. Práve prezidentská kampaň amerického miliardára v značnom množstve využívala červené prikrývky hlavy a odporcovia si vtedy, naopak, osvojili heslo „Not my president“.

Odkazov na situáciu v americkej spoločnosti je tu viac.

Neustále eskalujúce napätie v rámci rasovej otázky do popredia stavia hrdinov čiernej pleti a zobrazuje ich v polohe najchudobnejšej vrstvy. Aj samotná Nya, ktorá spolu s bratom Isaiahom čelí biede, berie do rúk megafón a burcuje dav na ulici, aby nepodliehal očiste, nedal sa zneužiť štátom kvôli ľahko zarobeným peniazom, ktoré ponúka. Nakrátko sa na plátne mihnú aj masky odkazujúce na rasistický Ku-klux-klan.

Znížiť úroveň kriminality

Po vzostupe novej politickej strany NFFA, ktorá využila ekonomickú krízu a nepokoje v krajine, vláda jednu noc v roku všetko legalizuje. Tvrdí, že chce uvoľniť všetok hnev v krátkodobom horizonte a reagovať tak na alarmujúci stav kriminality.

Legalizáciou priestupkov

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Kultúra

Teraz najčítanejšie