Denník N

Na začiatok zachraňujú najsilnejších. Z jaskyne vyviedli už osem chlapcov, no stále hrozia búrky

Foto – AP
Foto – AP

Záchranná operácia ide rýchlejšie, ako sa plánovalo, v pondelok vyšli z jaskyne ďalší štyria chlapci.

Záchranná akcia thajských futbalistov z jaskyne ide rýchlejšie, ako sa plánovalo. V pondelok o siedmej večer miestneho času (na Slovensku je o päť hodín menej) priniesli miestni novinári správy o tom, že z jaskyne vyšli ďalší štyria chlapci. Celkovo ich bolo vonku 8, v jaskyni tak zostávali ďalší štyria a 25-ročný tréner.

Následne ich, podobne ako ich predchodcov, čakalo vstupné vyšetrenie, sanitka a vrtuľník ich mali odviezť do nemocnice v meste Chiang Rai. Vyzerá to, že záchranná operácia sa prerušila a bude sa pokračovať v utorok.

https://twitter.com/SteveInCM/status/1015868527721320449?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1015868527721320449&ref_url=https%3A%2F%2Fdennikn.sk%2F1173517%2Fprvi-chlapci-su-uz-vonku-v-thajsku-sa-zacala-operacia-na-zachranu-uviaznutych-deti-z-jaskyne%2F

Skôr ako sa čakalo

Prvý chlapec v pondelok vyšiel z jaskyne skôr, ako sa čakalo, o piatej popoludní. Šéf záchrannej operácie a guvernér miestnej provincie Narongsak Osottanakorn povedal, že sa tak stane najskôr o pol ôsmej večer. Nato nasledovali ďalší traja.

Pôvodne cesta potápačov z komory číslo 3, čo je základňa potápačov v jaskyni, na miesto, kde sú uväznení futbalisti, trvala 11 hodín. Celkovo ide o 1,7-kilometrovú trasu. Po klesnutí vody sa však deti musia zrejme menej potápať. Cez zaplavené úseky pomocou lán každého chlapca prenášajú dvaja potápači. V utorok už cesta trvala len polovicu času.

Prvý deň záchranných prác sa skončil v nedeľu v noci po tom, čo si potápači, ktorí vynášajú deti von, museli oddýchnuť a vymeniť zásoby stlačeného vzduchu vo fľašiach v celej jaskyni. Záchranári nazvali nedeľnú operáciu „ešte úspešnejšou, ako dúfali“.

V pondelok sa začala operácia znova o 11. hodine miestneho času. Zapojili sa do nej skoro tí istí záchranári ako v nedeľu. „Na dnešnej operácii sa zúčastnilo vyše 100 potápačov, vrátane 18 zahraničných,“ povedal guvernér provincie Narongsak Osottanakorn na tlačovke na konci dňa.

Odmietol povedať, či zvyšných piatich ľudí v jaskyni vytiahnu v utorok. „Je to na tíme potápačov. Ale plán je vymyslený tak, aby zachránili štyroch.“

Guvernér provincie, ktorý vedie operáciu, predtým v pondelok povedal, že podmienky, čo sa týka hladiny vody, sú rovnaké, ako boli v nedeľu. V nedeľu síce pršalo, no výška hladiny vody v jaskyni nestúpla, pretože záchranári ju stále odčerpávajú.

„Faktory sú rovnako dobré ako včera a záchranný tím

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Svet

Teraz najčítanejšie