Denník N

Oplatí sa staviť si na Nesrovnala?

Primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal. Foto N - V
Primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal. Foto N – V

Hoci sa to v Bratislave pred štyrmi rokmi nepotvrdilo, opätovne kandidujúci primátori majú na Slovensku v priemere 21-krát vyššiu šancu v porovnaní so všetkými ostatnými uchádzačmi.

Autor je odborný asistent Ústavu verejnej politiky, FSEV UK

Príbeh opätovnej kandidatúry bratislavského primátora Iva Nesrovnala nie je výnimočný. Opätovne sa o mandát primátora uchádza až osem z desiatich primátorov na Slovensku. Zároveň vieme, že až v 70 percentách prípadov voľby vyhrávajú a pokračujú v úrade.

Samozrejme, výhoda opätovne kandidujúcich politikov môže mať rozličnú silu v závislosti od kvality protivníkov či zlyhaní v úrade. Veľké mestá môžu byť špecifické svojou schopnosťou generovať protikandidátov. Pozrime sa však optikou dát zo 140 slovenských miest na prípad Nesrovnala, a teda na to, s akými kartami vstupuje do volebnej súťaže v nadchádzajúcich voľbách.

Výhoda funkcionárov

Výskumy ukazujú, že práve výhoda funkcionárov je jedným z najsilnejších faktorov, ktorý zvyšuje šancu na úspech vo voľbách. Aj preto mnohé krajiny idú cestou obmedzovania počtu volebných období, obzvlášť vo väčšinových volebných systémoch, kde je efekt tejto výhody vyšší.

Hlavnou výhodou funkcionárov je poznateľnosť

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Komentáre

Teraz najčítanejšie