Denník N

SNS do poslednej chvíle tají, ako rozhodla o stíhačkách. Vystúpil len Hrnko, ktorý spochybnil gripeny

Podpredseda SNS Anton Hrnko hovorí, že švédske stíhačky JAS-39 nie sú pre Slovensko dosť dobré.
Podpredseda SNS Anton Hrnko hovorí, že švédske stíhačky JAS-39 nie sú pre Slovensko dosť dobré.

Nominanti SNS nechajú len minimum času, aby verejnosť mohla posúdiť nákup za dve miliardy. Už túto stredu o ňom môže rozhodnúť vláda.

Keď Česi rozhodovali, na akých stíhačkách budú za miliardy českých korún lietať vojenskí piloti, bol to pomerne prehľadný proces. Na posúdenie mala odborná aj menej odborná verejnosť mesiace. Ministerstvo obrany v júli 2013 oznámilo, že chce pokračovať v prenájme švédskych gripenov. Rozhodnutie vysvetlilo novinárom, doladilo podrobnosti a v marci 2014, o trištvrte roka neskôr, obchod schválila aj vláda.

Miliardové moderné stíhačky – ale v eurách – teraz vyberá aj Slovensko. Minister obrany Peter Gajdoš z SNS však dáva verejnosti na posúdenie sotva hodiny a do poslednej chvíle tají, či vôbec túto stredu navrhne Pellegriniho vláde kúpiť švédske gripeny alebo americké lietadlá F-16.

Gajdošov materiál je stále utajený. Zo zákulisných informácií je síce už dlhšie zrejme, že nominanti SNS vybrali americké lietadlá F-16, ktoré môžu vyjsť na takmer dve miliardy eur, oficiálne však nie je nič známe. Ani ako sa ministerstvo obrany rozhodlo, ani na základe čoho.

Minister obrany pri otázkach reaguje vyhýbavo alebo sa pokúša vtipkovať. Ešte v júni avizoval, že zverejní časť svojho materiálu, doteraz sa tak nestalo. Verejnosť sa tak podrobnosti o historickom nákupe dozvie až tesne pred tým, než o ňom bude rozhodovať vláda, alebo až ex post.

Hrnkova analýza

Jediný človek z SNS, ktorý o stíhačkách prehovoril konkrétne, je podpredseda SNS a šéf parlamentného výboru pre obranu Anton Hrnko. Televízii Markíza povedal, že americké lietadlá sú lepšia voľba. „F-16 sú výhodnejšie,“ vyjadril sa Hrnko, ktorý bol pred návratom do Národnej rady v roku 2016 dlhoročným zamestnancom ministerstva obrany.

Prečo si to myslí? Švédske gripeny podľa neho nie sú až také dobré lietadlá, aby dokázali

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Slovenské stíhačky

Slovensko

Teraz najčítanejšie