Denník N

Podpora protikandidátov by bola predčasná

Robert Mistrík počas diskusie Denníka N. Foto N - Peter Kováč.
Robert Mistrík počas diskusie Denníka N. Foto N – Peter Kováč.

Máme pred sebou veľa neznámych a za osem mesiacov sa môže ešte všeličo zmeniť. 

Zo štyroch kandidátov, ktorých Andrej Kiska pomenoval ako svojich vhodných nástupcov a vyzval ich, aby sa spojili za najsilnejšieho, si dvaja (Čaputová a Čaučík) takúto podporu predstaviť vedia, jeden (Mistrík) sa nevyjadril jasne a jeden (Mikloško) už dávnejšie vyhlásil, že z prvého kola neodstúpi. Čo z toho vyplýva?

Najdôležitejšie je uvedomiť si, že želanie, ktoré vyslovil prezident, a ktoré možno panuje aj u voličov demokratických (nefašistických, nesmeráckych) politikov, sa nemusí zhodovať so záujmami konkrétnych kandidátov.

Z pohľadu voličov, ktorí sú otvorení všetkým štyrom kandidátom, to môže byť veľmi jednoduché: nech teraz všetci štyria sľúbia, že odstúpia hneď, ako bude jasné, že nemajú šancu. Mnohým to môže pripadať dokonca ako vlastenecká povinnosť, najmä ak by hrozilo, že sa do druhého kola dostanú kandidát Smeru a Kotleba, čo by mohlo viesť k dilemám ako v roku 2004. Je pochopiteľné, že podobne rozmýšľa aj prezident a že sa na to my novinári pýtame.

Lenže ako sa na to môže pozerať kandidát/ka? (A netýka sa to len týchto volieb.) Aj keby mal túto otázku dávno vyriešenú a je rozhodnutý odstúpiť, má o tom aj dopredu hovoriť? Vyhlásenie, že je pripravený takto podporiť silnejšieho, mu síce môže zabezpečiť dočasné sympatie (uvedomuje si, že sú dôležitejšie veci ako vlastné ego), lenže takisto môže spochybniť vlastné odhodlanie kandidovať (chce to vôbec vyhrať alebo mu ide o niečo iné?).

Každopádne, z hľadiska kandidátov v prezidentských voľbách ide zatiaľ o predčasné vyjadrenia. Za osem mesiacov sa toho môže zomlieť ešte veľa. Netušíme, ako sa názorovo blízki kandidáti predvedú a či sa trebárs neznemožnia tak, že ich nakoniec nebude možné podporiť. Ešte nevieme ani len to, komu sa podarí zozbierať podpisy, kto všetko bude kandidovať, a teda ani to, v čí prospech sa bude dať odstúpiť.

Zatiaľ nepoznáme ani smeráckeho kandidáta, ani to, ako to bude presne vyzerať v nacionalisticko-fašisticko-konšpiračnom tábore. A ešte tu máme hypotetickú možnosť, že výskumy pred prvým kolom jasne ukážu poradie smerák – esenesák – Kotleba. Vzdať sa v prospech jedného z „Kiskových kandidátov“ alebo podporiť niektorého z prvej dvojky?

Skrátka, to, čo môže dnes z voličského pohľadu vyzerať až triviálne, môže byť z pohľadu kandidátov oveľa zložitejšie. Preto sa trebárs Mistríkovej zdržanlivosti vôbec nemožno čudovať.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Prezidentské voľby 2019

Komentáre

Teraz najčítanejšie