Denník N

Pravica sa dohaduje, čo ďalej. Môže sa spojiť?

Matovič, Sulík a Lipšic k sebe majú blízko. Najmä SaS a Nove hrozí vypadnutie z parlamentu. Foto - Tasr
Matovič, Sulík a Lipšic k sebe majú blízko. Najmä SaS a Nove hrozí vypadnutie z parlamentu. Foto – Tasr

Lídri strán v rozhovoroch pre Denník N v nasledujúcich dňoch odpovedia, či a ako vedia a chcú spolupracovať. Spájanie pripúšťajú tí, ktorým hrozí, že sa nedostanú do parlamentu.

„Rok, ktorý sa začal, je už v skutočnosti rokom predvolebným. Bude to rok, v ktorom môžete vy, občania, vyvinúť naozaj účinný tlak na politikov, aby ich programom bolo zlepšenie,“ upozornil prezident Andrej Kiska v novoročnom prejave.

Pre politické strany znamená rok 2015 prípravu na voľby. Všetky návrhy vládneho Smeru, ktoré odteraz zaznejú, sa už stanú súčasťou predvolebnej kampane.

„Je najvyšší čas,“ odpovedal predseda SaS Richard Sulík v rozhovore pre Denník N na otázku, kedy s Alojzom Hlinom, Danielom Lipšicom a Igorom Matovičom predstavia svoju „spoluprácu“.

Štvorica naznačuje, že rozbehnú rozhovory o možnom zjednotení pred voľbami. Sulík má preferencie na hranici zvoliteľnosti, Lipšic už dlhšie pod ňou, Hlinova strana Občania sa v prieskumoch ani neobjavila. Z Lipšicovej Novy, ktorej predstavitelia odišli po voľbách z KDH, už odišiel Juraj Miškov (predtým SaS) a založil stranu Skok.

Výstrel Mladých pušiek

Prvé stretnutie „Mladých pušiek“, ako sa štvorica posledné týždne nazývala, sa uskutoční v najbližších dňoch. Spojila ich kauza predraženého nákupu CT pre piešťanskú nemocnicu a protesty, ktoré organizovali v Bratislave a Košiciach.

„Mladé pušky svoju úlohu splnili a ukončili sériu protestov symbolicky ku koncu roka. V novom roku musí dôjsť k pretransformovaniu taktiky, postupu i personálnemu preformátovaniu,“ hovorí Hlina.

Lipšic je opatrnejší: „V tomto čase sa naša spolupráca bude týkať vyslovene antikorupčných aktivít. Máme na rôzne veci iný pohľad, ale oceňujem na kolegoch, že majú čistý štít a nemajú za sebou žiadne korupčné kauzy.“ Ako táto spolupráca dopadne, predpovedať nechce.

Prilákali ľudí na námestia. Dokážu aj k volebným urnám? Foto - Tasr
Prilákali ľudí na námestia. Dokážu aj k volebným urnám? Foto – Tasr

Osempercentný Matovič sa v zóne ohrozenia necíti, ale ak bude nevyhnutné, aby sa pridal alebo poskytol priestor slabším, nevylučuje to: „Bol by veľký hriech, aby v budúcich voľbách tri, štyri, päť nových strán prepadlo a každá by získala po dve, tri, štyri percentá. Budeme robiť všetko, aby tieto strany išli spoločne.“

SDKÚ mala v poslednom prieskume dve percentá, rozpadol sa jej poslanecký klub a v parlamente ju zastupujú už len dvaja poslanci. Predseda Pavol Frešo a Ľudovít Kaník. Eva Babitzová, ktorú predstavili na jeseň ako novú tvár, už odišla a založila Šancu.

Kaník chce niečo ako SDK, Figeľ program vo vláde

Je to práve najslabšia SDKÚ, ktorá najviac volá po spojení. Kaník si myslí, že by malo znovu vzniknúť niečo ako Slovenská demokratická koalícia, ktorá vo voľbách v roku 1998 porazila Vladimíra Mečiara. „Je to jediná zmysluplná cesta.“

Strany, ktoré majú v prieskumoch dlhodobo nad päť percent, dôvod na spájanie nevidia. Most-Híd chce spoluprácu, no spoločná strana by podľa predsedu Bélu Bugára nepôsobila na voličov dôveryhodne.

Predseda KDH Ján Figeľ hovorí, že sa sústredia na plnenie svojho programu. „Vyžaduje si to odvahu, odhodlanie a akcieschopnosť aj v opozičnom postavení. Tak sme pred polrokom presadili ústavné zmeny na ochranu manželstva a začiatok deharabinizácie slovenskej justície. V podobnom úsilí budeme pokračovať, aj keď iné pravicové subjekty uprednostnili politikárčenie alebo sa zľakli tlaku rôznych záujmových skupín.“ Ústavnú zmenu ochrany manželstva kresťanskí demokrati presadili vlani v Národnej rade spoločne s vládnym Smerom.

Ján Figeľ, Pavol Frešo a Béla Bugár mali spoločného kandidáta na prezidenta. Pavol Hrušovský bol však prepadákom a odvtedy už k sebe nemajú tak blízko. Foto - archív Tasr
Ján Figeľ, Pavol Frešo a Béla Bugár mali spoločného kandidáta na prezidenta. Pavol Hrušovský bol však prepadákom a odvtedy už k sebe nemajú tak blízko. Foto – archív Tasr

Figeľ teraz pripravil stratégiu KDH+, ktorá má detailnejšie predstaviť aj spoluprácu „s osobnosťami verejného života, odborníkmi a politickými partnermi na hodnotovej a programovej báze.“ Cieľom je podľa neho ukončiť vládu jednej strany a presadiť program KDH do programu budúcej vlády. Figeľ nevylučuje, že niektorých ľudí z SDKÚ vezme na kandidátku.

Predseda Siete Radoslav Procházka viackrát povedal, že nechce zbierať neúspešných poslancov z parlamentu. Výnimku spravil pri Martinovi Fedorovi, ktorý nedávno do Siete prestúpil z SDKÚ.

 

image

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie