Denník N

Český novinár pátral po „vedúcom kolotoča“ z tajomného webu Aeronet. Zistil, že sa ukrýva v Trenčíne

Reportér Ondřej Kundra zistil, že tajomný šéfredaktor webu Aeronet sa ukrýva na Slovensku. Foto - Knihovna Václava Havla
Reportér Ondřej Kundra zistil, že tajomný šéfredaktor webu Aeronet sa ukrýva na Slovensku. Foto – Knihovna Václava Havla

Premiér Andrej Babiš sa na rozdiel od Miloša Zemana nebude snažiť posúvať Česko na perifériu EÚ a NATO, myslí si novinár Ondřej Kundra.

Reportér ONĎREJ KUNDRA z týždenníka Respekt je jedným z najznámejších investigatívnych novinárov v Česku. Dva roky pátral po pozadí dezinformačného webu Aeronet, ktorý po vražde Jána Kuciaka rozšíril výmysel, že protesty Za slušné Slovensko sú riadené z cudziny, na čo nadviazal aj Robert Fico so svojimi konšpiračnými teóriami o Sorosovi. 

V rozhovore pre Denník N okrem iného hovorí:

  • kto je tajomným šéfredaktorom českého webu Aeronetu,
  • aké motívy môže mať človek, ktorý pravidelne vyrába hoaxy,
  • aké dezinformácie ovplyvňovali nedávne prezidentské voľby v Česku,
  • prečo je podľa neho prezident Miloš Zeman otvorene proruský,
  • čo očakáva od novej vlády premiéra Andreja Babiša,

Dva roky ste pátrali po ľuďoch, ktorí stoja za českým webom Aeronet. Prečo ste sa zamerali práve naň?

Pretože je spomedzi dezinformačných webov najviac štvavý, objavuje sa na ňom množstvo nezmyslov. Cez tento server sa dá názorne ukázať, ako tieto médiá fungujú. Zároveň je veľmi tajomný, takže som to bral aj ako výzvu odhaliť jeho pozadie.

Šéfredaktor Aeronetu vystupuje pod skratkou VK, čo odkazuje na jeho prezývku „vedoucí kolotoče“. Zistili ste, kto to je?

Áno, je to český občan Marek Pešl. Vieme, že žil istý čas v USA, má za sebou neúspešné podnikanie v oblasti IT, v tom čase sa zrejme dostal do kontaktu aj s hackerskou komunitou. Avšak viac než svojimi schopnosťami na seba upozorňoval ako hochštapler. Lákal ľudí na rôzne projekty, ktoré mali vynášať peniaze, ale napokon neboli veľmi úspešné. Zrejme aj preto opovrhuje Západom. A tento ideologický pohľad sa u neho prepojil s cynickou úvahou, že cez prevádzkovanie dezinformačného webu dokáže zarobiť celkom slušné peniaze.

Takto vyzerala titulná stránka serveru Aeronet v deň prvých masových pochodov za Kuciaka a Martinu Kušnírovú. Čitateľov presviedčal, že ide o predohru k novému „majdanu“, ktorý je riadený zo zahraničia.

Aeronet je zaujímavý aj pre Slovensko. Napríklad po vražde Jána Kuciaka vypustil vymyslenú správu, že na Slovensko priletel Sorosov odborník na štátne prevraty menom Marcello Fabiani. Hoci žiadny Fabiani neexistoval, tisíce ľudí v tom videli dôkaz, že slovenské protesty boli riadené zo zahraničia. Za výrobou takýchto dezinformácií teda môže byť len obyčajný biznis?

Ako hovorím: je to biznis, ktorý sa v prípade Mareka Pešla prepojil s ideológiou. Aeronet vyzýva na svojich stránkach ľudí, aby prispievali na jeho činnosť. V súčasnosti má stovky drobných prispievateľov, ktorí mu posielajú na účet menšie finančné sumy. Obvykle je to na úrovni stokorún, ktoré však vo výsledku robia desiatky tisíc. Zistili sme, že účty Aeronetu spravujú ľudia, ktorí s ním v skutočnosti nemajú nič spoločné. Patrí k nim robotník Marián Rohály z Havířova. Sú to nastrčené biele kone, ktoré peniaze len preposielajú na iný účet a ten kontroluje práve Marek Pešl.

Spolu s Reportérmi Českej televízie ste zistili, že na „vedoucího kolotoče“ alias Marka Pešla sú v Česku vedené exekúcie. To je dôvod, prečo sa ukrýva na Slovensku? 

Je to pravdepodobné. Zistili sme, že Marek Pešl žije v Trenčíne, alebo v nejakej obci pri Trenčíne. Vieme to podľa toho, že práve tam si vyberá z bankomatu peniaze, ktoré posielajú

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Hoaxy a propaganda

Slovensko, Svet

Teraz najčítanejšie