Denník N

Kaliňák sa zoznámil s Haščákom, na divadelnom žúre Maďariča

Je to vymyslené ako veľký žúr, vysvetľoval Marek Maďarič. Foto - TASR
Je to vymyslené ako veľký žúr, vysvetľoval Marek Maďarič. Foto – TASR

Marek Maďarič napísal hru o bratislavských boháčoch a vtesnal do nej aj spor o garáže na Bratislavskom hrade. Nehovorím tým svoje názory, je to umenie, vysvetľuje.

V tesnej blízkosti sa ako diváci divadelného predstavenia ocitli v stredu večer šéf Penty Jaroslav Haščák a minister vnútra Robert Kaliňák. Prišli sa pozrieť na najnovší kus ministra kultúry Mareka Maďariča.

Ten sa v hre o bratislavskej smotánke pohráva s motívom nápadne pripomínajucim realitu – v tomto prípade výstavby garáží na Bratislavskom hrade, ktoré vznikajú na mieste vzácnych archeologických nálezísk.

Na javisku sa otec developer a syn archeológ hádajú o garáže na Bratislavskom hrade. Sú to len dva-tri dialógy, no rozdelia aktérov na bezočivých developerov a sympatických ochrancov histórie. Nemyslel som to tak, je to iba umenie, bránil sa po premiére Maďarič analógiám k súčasnej situácii.

Maďaričova hra o smotánke oslovila Haščáka aj Kaliňáka (Autor: Martina Pažitková)

Zbohatol na privatizácii, stavia na Hrade

Tak čo ste tam našli? Pýta sa otec investor (Ivan Vojtek) svojho syna archeológa (Alexander Bárta) na Bratislavský hrad.

„Ale nič, iba dvetisíc rokov staré stavby, zlaté mince, je tam toho dosť,“ odpovedá mu ironicky syn a hneď je jasné, že na pódiu stojí nesympatický oligarcha, ktorý „zbohatol na privatizácii“, a archeológ, ktorý neznáša otcov korupčný a skazený svet.

„Chcete zaliať antickú históriu tohto mesta betónom,“ vykričí syn otcovi a používa tak častú výčitku, ktorú počúva v posledných mesiacoch aj vedenie Národnej rady.

Otec mu to zasa vracia, že ho ako archeológa síce vybrali v tendri, no nie v každej súťaži vyhráva ten najlepší. A potom ešte sprisahanecky dodá, že najhorlivejší aktivista proti garážam je na výplatnej listine majiteľa súkromných garáží pri Hrade.

Čo tým autor textu a minister kultúry myslel? Zastáva sa bojovníkov proti garážam na Bratislavskom hrade? Bráni garáže? Spochybňuje obe strany sporu tým, že za každou osobou sú nejaké tajomné úmysly? Alebo to sú jeho odkazy kolegom zo Smeru, ktorí na vládnu stranu otočili negatívnu publicitu v prípade Hradu?

Kaliňák: Širokého nepoznám

Maďarič odmieta, že by hru písal o Jurajovi Širokom, no podobností je viac. Investorom na Hrade v realite nie je konkrétny oligarcha, ale vedenie Národnej rady, najprv Pavol Paška a teraz Peter Pellegrini. No za stavebnou firmou, ktorá inkasuje zhruba sto miliónov eur, je Juraj Široký, ktorý zbohatol na kupónovej privatizácii.

Kaliňák po predstavení tvrdil, že sa s Haščákom až do premiéry Maďaričovej hry nikdy nestretol. „Teraz sme sa zoznamovali,“ povedal. Nezdalo sa mu zvláštne, že verejnosť vidí v divadle pri sebe ministra vnútra a hlavného aktéra kauzy Gorila.

„Mali ma vyviesť?“ pýtal sa. „Prišiel som do divadla, sadol som si. Vy by ste mohli byť kvalitným eštebákom,“ povedal videoreportérke Denníka N. „Vy kádrujete ešte aj v divadle.“

„Nepoznám veľmi pána Širokého, že by som ovládal nejaké rodinné alebo iné zväzky,“ komentoval možnú paralelu hry s realitou minister vnútra Robert Kaliňák. „Ale keby sme si zobrali schému, že pre developera sú najdôležitejšie peniaze, mohla by sedieť na mnoho developerov,“ povedal Kaliňák.

Autor Maďarič sa aj na iných miestach presne triafa do argumentov a obvinení, ktoré zazneli počas reálnej prestavby Hradu. Na severnej terase Hradu sa aj v týchto dňoch naozaj leje betón, hoci nie priamo na pamiatky, ale v ich tesnom susedstve.

arena_p_chvostek
Syn archeológ (Alexander Bárta) a otec developer (Ivan Vojtek). Foto – Divadlo Aréna/P. Chvostek

Aktivisti bojujúci za pamiatky zasa podobne, ako v hre počúvali, že ich platí majiteľ súkromných garáží v susedstve Hradu. A na archeologický prieskum naozaj robila Národná rada súťaž. Po tom, ako s výskumom museli skončiť bratislavskí mestskí archeológovia, povolali za takmer milión eur súkromnú firmu.

To sú podobnosti. No v reálnom živote nie je žiaden statočný archeológ, ktorý sa postaví svojmu otcovi. A zrejme ani žiadna smrteľne chorá milenka, ktorá tých dvoch spája.

Jedna z postáv sa síce štýlom a šatkou pod krkom podobá na obvineného poslanca Smeru Vladimíra Jánoša, no jeho zaradenie do deja by bolo vrcholne nelogické. To všetko je už autorská licencia Mareka Maďariča, ktorý trvá na tom, že sa skutočnosťou len inšpiroval.

Záhadný minister kultúry

Minister kultúry je tajomná postava a nie vždy mu všetci rozumejú. Pozornosť vzbudil napríklad vlani pred prezidentskými voľbami svojimi zasnívanými statusmi na Facebooku.

„Naposledy som si oblízal tú sladko-oranžovú lepkavosť z prsta. Nenapodobiteľná chuť definitívne doznela. Ďalšia z maličkostí života je preč. No som si istý, že pri záverečnom účte budú mať práve takéto maličkosti najväčšiu cenu,“ napísal napríklad o marhuľovom lekvári a potom fanúšikov naťahoval, že mu niekto ukradol konto.

Teraz o svojej hre hovorí, že len písal o rôznych zákutiach života bohatých ľudí.

Kukura je nadšený

„Už ide,“ šepkali si herečky pri záverečnom standing ovation, keď sa Maďarič blížil na ďakovačku na pódium a bol jednou z hlavných hviezd.

„To je niečo,“ hovoril zasa nadšený riaditeľ divadla Aréna Juraj Kukura a blúdil davom, keď sa na pódiu krátko pred predstavením zhromažďovali diváci a hostesky im nalievali alkohol.

„Celé je to myslené ako jeden veľký žúr,“ vysvetľoval hosťom na pódiu Maďarič.

Kukura potom Denníku N rozprával, že chcel vyvolať diskusiu a provokovať. Nepozná podrobne prípad garáží, ale Slovensko si podľa neho neváži svoje kultúrne dedičstvo. Myslel tým aj prestavbu Bratislavského hradu? „To neviem povedať,“ vraví Kukura.

Je nadšený, že Marek Maďarič ukázal, že aj bohatí ľudia sú ľuďmi so svojimi starosťamia a chybami, a dokáže ich hodnotiť bez predsudkov.

Čo s tým má spoločné Smer?

Herečky hovoria o sliepkach z Polusu a o tom, kto s iPhonom je in, jednou z postáv je dídžej Martin Madej a v náznakoch vidno aj sex a šnupanie koksu.

Ministra vnútra Roberta Kaliňáka v rozhovore po premiére rozhnevala pripomienka, že garáže na Bratislavskom hrade buduje Smer. „To robí Národná rada, nie Smer. To nie je politická vec. Nejde o peniaze Smeru,“ hovoril Kaliňák. No práve, veď Smer narába s verejnými peniazmi.

„Máte povinnosť ako politik zastupovať záujmy ľudí. A v roku 2010 nám to asi schválili, keďže sme dostali pomerne dosť percent,“ povedal Kaliňák. „Určite však bol Marekov úmysel na ten súboj na Hrade poukázať,“ myslí si minister vnútra.

Navyše, keltské nálezy podľa Kaliňáka teraz povýšili Bratislavský hrad. „Vždy ste si robili žarty zo starých Slovákov a sochy Svätopluka na Hrade,“ vysvetľoval. Ale veď ide o Keltov a Svätopluk tam ani nikdy nesídlil, oponujeme. „Áno, ale aj Mozart bol v tom dome len raz, a voláme to Mozartov dom. Len teraz sa ukazuje, aké významné hradisko to bolo.“

Autor hry a minister kultúry Marek Maďarič na tlačovke o kvótach na slovenskú hudbu s Maťom Ďurindom a Robertom Ficom. Foto N - Tomáš Benedikovič
Autor hry a minister kultúry Marek Maďarič na tlačovke o kvótach na slovenskú hudbu s Maťom Ďurindom a Robertom Ficom. Foto N – Tomáš Benedikovič

Župan, hokejista, ministri a poklady

Hneď vedľa autora Maďariča sedel v hľadisku župan a šéf SDKÚ Pavol Frešo. Divadlo totiž patrí pod župu. Pár radov pod ním zasa bola bývalá starostka Starého Mesta Táňa Rosová, tiež z SDKÚ.

Zabával sa aj hokejista Jozef Golonka. S mnohými ľuďmi sa vo foyer vítal minister financií Peter Kažimír, prišli aj minister spravodlivosti Tomáš Borec, poslanec Smeru a operný spevák Dušan Jarjabek, aj vedúci Úradu vlády Igor Federič.

„Veľká nádhera,“ skríkla z pódia herečka Jana Oľhová, keď jej syn odkryl neveru otca, a možno tým odkazovala na veľkolepý taliansky film o dekadentnej smotánke.

„Všetky zlaté poklady sú už vykopané. Dokonca aj v tomto meste,“ hovoril zasa na pódiu herec Alexander Bárta, zjavne s odkazom na keltský zlatý poklad objavený na Bratislavskom hrade. Je to iba hra, trvá na svojom Marek Maďarič.

Dáma bez kamélií. Foto – TASR

Marek Maďarič: Dáma bez kamélie

Hru Mareka Maďariča uvádza divadlo Aréna.

réžia: Martin Čičvák

dramaturgia: Zuzana Šajgalíková

hudobná spolupráca: Martin Madej

Hrajú: Alexander Bárta, Natália Puklušová, Ivan Vojtek, Braňo Deák, Martin Hronský, Dáša Šarközyová, Kristína Greppelová, Martin Madej, Jana Oľhová

„Najnovšia hra Mareka Maďariča Dáma bez kamélie už svojím názvom dáva najavo, že nie je len dramatizáciou slávneho románu. Autor sa ním voľne inšpiruje a svoj príbeh, zbavený sentimentálnej optiky, zasadzuje do súčasnosti,“ píše o hre divadlo Aréna.

 Celý rozhovor s Jaroslavom Haščákom si prečítate v pondelok.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie