Denník N

Starší ľudia sa hanbia priznať, že by radi zašli na rande alebo mali sex, hovorí profesorka sociálnej práce

Trish Hafford-Letchfield. Foto - archív THL
Trish Hafford-Letchfield. Foto – archív THL

Starší ľudia majú oveľa viac sexu, než mladí, pretože majú viac času a sú uvoľnenejší, hovorí Trish Hafford-Letchfield z Middlesex University of London.

Britská vedkyňa Trish Hafford-Letchfield prišla do Bratislavy hovoriť o sexualite starších ľudí a tom, prečo by sme ju nemali prehliadať. V rozhovore tvrdí, že predtým, ako začala s výskumom, mala sama k tejto téme predsudky.

Ako ľudia reagujú, keď s nimi začnete hovoriť o sexualite starších ľudí?

Aj publikum, ktoré je vzdelané a veľmi citlivé na diskrimináciu starších ľudí, sa trocha usmieva a cítia sa rozpačito. Som učiteľka, a keď o sexe starších ľudí hovorím so študentmi, tak je to ešte horšie. Doslova hovoria: “Och, nie!”

Prečo je to tak?

Neviem. Treba však povedať, že pre každého je zložité hovoriť o sexe. Aj tí, ktorí sa považujú za pomerne otvorených, to stále považujú za súkromnú a osobnú vec. Keď o tom chcete hovoriť, musíte o tom nielen veľa vedieť, ale mať aj skúsenosti s otváraním tejto témy. Musíte dať vedieť najavo, že je v poriadku tú tému otvoriť.

Keď som sa kamarátky, dvadsiatničky, spýtala, či jej rodičia ešte stále majú sex, začala ma presviedčať, že určite nie, odmietala to. Prečo odmietame priznať, že aj naši rodičia majú sex?

Štúdie nám ukazujú zaujímavú vec, že keď deťom zomrel napríklad otec a mama si chcela nájsť nového partnera, cítila sa veľmi zahanbene a nechcela, aby jej deti vedeli, že premýšľa o randení. Navyše, deti boli proti tomu, správali sa veľmi ochranársky, akoby ich mama bola svätá a nikto sa jej nemohol dotýkať a prísť do rodiny.

V súčasnosti sa veľa vzťahov rozpadá a je normálne, že ľudia majú viac ako jedného sexuálneho partnera v strednom a vyššom veku. Ak sa rozvedú alebo rozídu, mnohí si chcú nájsť nového partnera. Niektorí sa, naopak, úplne vzdajú, povedia si, že so vzťahmi skončili a samým sa im žije lepšie. Stále však platí, že keď si ľudia chcú nájsť nový vzťah, je trocha stigmatizujúce čo len vyrieknuť, že by opäť mali radi sex.

Trish Hafford-Letchfield (59)

Profesorka na Middlesex University of London, kde pôsobí na Katedre duševného zdravia a sociálnej práce. Jej výskum sa zameriava na inklúziu starších ľudí z marginalizovaných komunít pomocou sociálnej práce. Na Slovensko prišla so svojou prednáškou o sexualite starších ľudí, do Bratislavy ju pozval Ústav etnológie SAV.

Prečo deti vlastne nechcú, aby ich rodičia opäť randili?

Majú na to niekoľko dôvodov. Jeden je

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Rozhovory

Vzťahy

Rodina a vzťahy, Slovensko

Teraz najčítanejšie