Denník N

„Musíte začať platiť svoje účty.“ Trump prichádza na samit NATO a Európa sa bojí, čo bude

Americký prezident Donald Trump a britská premiérka Theresa Mayová sa rozprávajú počas minuloročného samitu. Foto - tasr/ap
Americký prezident Donald Trump a britská premiérka Theresa Mayová sa rozprávajú počas minuloročného samitu. Foto – tasr/ap

Americký prezident pár dní pred samitom NATO v Bruseli kritizoval spojencov, že nedávajú na obranu dostatok peňazí.

Na samit NATO do Bruselu (11. a 12. júla) prichádza americký prezident Donald Trump a mnohí európski diplomati sa boja, že to môže byť katastrofa, podobne ako nedávne stretnutie krajín G7. Na stretnutí najsilnejších demokracií sveta v Kanade v júni sa Trump nepodpísal pod záverečné vyhlásenie a odišiel skôr. Navyše kritizoval Kanadu za obchodné clá.

V stredu sa v Bruseli začne výročný samit NATO a Trump sa stretne s lídrami ostatných 28 krajín Aliancie. Trump už v kampani v roku 2016 kritizoval NATO, tvrdil, že je zastarané a že Európania dávajú na obranu málo peňazí a všetko musia ťahať Američania. A hoci ako prezident už o „zastaranej“ Aliancii nehovorí, nedostatočné výdavky na armádu neprestáva kritizovať.

„Chystám sa povedať členom NATO – musíte začať platiť svoje účty. Spojené štáty sa nebudú starať o všetko. My sme hlupáci, ktorí za všetko platia,“ povedal Trump na mítingu v Montane minulý týždeň.

 

Zdá sa mu to málo

V roku 2017 iba sedem krajín vrátane USA dávalo na obranu viac ako 2 percentá HDP. Spojenci v NATO sa už v roku 2014 zaviazali, že do desiatich rokov zdvihnú rozpočty na armádu. Podľa Financial Times by do roku 2024 malo plán splniť 17 krajín vrátane Slovenska.

Trumpovi sa to však stále zdá málo. Špeciálne kritizuje

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Donald Trump

Svet

Teraz najčítanejšie