Denník N

Za päť dní pribudlo 50 nakazených osýpkami, v Michalovciach vyhlásili mimoriadnu situáciu

Na snímke leták o preventívnom očkovaní proti osýpkam v Nemocnici Svet zdravia v Michalovciach. Foto – TASR
Na snímke leták o preventívnom očkovaní proti osýpkam v Nemocnici Svet zdravia v Michalovciach. Foto – TASR

Na východe Slovenska sa nedarí zastaviť šírenie epidémie osýpok, podľa posledných údajov z pondelka bolo nakazených už 161 ľudí.

Od utorka 15. hodiny je v Michalovciach vyhlásená mimoriadna situácia z dôvodu veľkého nárastu počtu ľudí, ktorí sa nakazili osýpkami počas víkendu. Kým údaje z minulej stredy hovorili, že je nakazených 110 ľudí, tie z pondelka sú ešte horšie – nakazených už bolo 161 ľudí – 68 prípadov nákazy laboratórne potvrdili a 93 je pravdepodobných. Za víkend podľa ministerstva vnútra pribudlo 25 nakazených.

Preto v utorok zasadol krízový štáb, aby situáciu riešil. „V tejto chvíli vieme povedať, že lôžka na infekčnom oddelení v michalovskej nemocnici nepostačujú. Ide o pacientov vo veku od 0 do 54 rokov,“ tvrdí ministerstvo vnútra. Viac informácií poskytne po stredajšom zasadnutí krízového štábu.

Krízový štáb zasadal už na začiatku júna, no epidémiu osýpok na východe Slovenska sa zatiaľ nepodarilo zastaviť.

Podľa najnovších údajov je už epidémia v okrese Michalovce aj Sobrance. Najviac nakazených je v meste Michalovce – 89 ľudí. Problematická je najmä Mlynská ulica, kde je mnoho nakazených, hygienici tam nariadili aj mimoriadne očkovanie pre 1400 ľudí.

Ide o najväčšiu epidémiu osýpok, akú sme za 20 rokov mali. Donedávna sa ochorenie na Slovensku takmer nevyskytovalo. Na začiatku tejto epidémie boli štyria chorí, ktorí priniesli osýpky z Veľkej Británie, potom sa už začali rýchlo šíriť na Slovensku.

V nemocnici nemajú miesto

V nemocnici skončilo

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Povinné očkovanie

Slovensko

Teraz najčítanejšie