Denník N

Ukázalo sa, že brexit bude ťažší, ako si jeho propagátori mysleli – a tak odchádzajú

Nový britský premiér Boris Johnson. Foto – TASR/AP
Nový britský premiér Boris Johnson. Foto – TASR/AP

Žiadny z brexiterov nechce, aby sa s neblahým vývojom spájalo jeho meno, a tak len vynášajú do novín, sťažujú sa na premiérku a najnovšie už aj rezignujú na svoje funkcie.

Autorka je americká historička a novinárka.
Článok uverejňujeme so súhlasom The Washington Post.

Pri pohľade zo Spojených štátov, kde v súčasnosti členovia vlády odstupujú z funkcií už celkom pravidelne, nepôsobia rezignácie britského ministra zodpovedného za odchod Spojeného kráľovstva z Európskej únie Davida Davisa ani ministra zahraničia Borisa Johnsona ako nejaký zásadný zlom.

Ministerská predsedníčka Theresa Mayová po dvoch rokoch prvýkrát predstavila konkrétne návrhy, ako by mal v budúcnosti vyzerať britský vzťah s najvýznamnejšími obchodnými partnermi. Davisovi ani Johnsonovi sa nepáčili, a tak jeden oznámil odchod v nedeľu pred polnocou a druhý v pondelok poobede. A čo má byť?

Žiadna alternatíva

Hoci nám po Johnsonovi, ktorý vydržal vo svojom úrade aj napriek tomu, že sa dopustil mnohých slovných prešľapov, ktoré by kohokoľvek iného už dávno potopili, nepochybne zostane niekoľko zábavných anekdot, jeho odchod nie je tou najzaujímavejšou súčasťou príbehu. Omnoho pútavejší je fakt, že doteraz nikdy – ani v rezignačných

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Veľká Británia a brexit

Komentáre

Teraz najčítanejšie