Denník N

Oprava kaštieľa v Rusovciach za milióny má prekvapivých kritikov, Matečnej úradníci našli 4-krát lacnejší príklad

Kaštieľ v Rusovciach v lete 2018. Foto – TASR
Kaštieľ v Rusovciach v lete 2018. Foto – TASR

Nákladnú opravu národnej kultúrnej pamiatky, ktorá má byť využívaná na štátne reprezentačné účely, odsúhlasila vláda.

Dlhé roky chátral, no teraz ho konečne opravia. Vláda na dnešnom zasadnutí schválila rekonštrukciu štátneho kaštieľa v Rusovciach, ktorá by podľa predpokladanej hodnoty zákazky mohla vyjsť až na 75 miliónov eur.

Koľko štát s čiastočným prispením európskych a nórskych fondov za opravu nakoniec zaplatí, bude jasné, až keď prebehne verejné obstarávanie.

Rekonštrukcia objektu, ktorý stojí na okraji hlavného mesta, vyvolala veľkú debatu medzi verejnosťou aj odborníkmi. Posmech si vyslúžili najmä vizualizácie nového interiéru kaštieľa podľa návrhu Jaroslava Meheša z projektu, ktorý zastrešujú projektanti zo Združenia NKP Rusovce, teda firiem Dopravoprojekt a Metroprojekt Praha.

Pobúrenie bolo také veľké, že verejnosť upokojoval aj premiér Peter Pellegrini (Smer). Povedal, že návrh bol iba námetom a vizualizácia bola „nepodarená“.

Materiál, ktorý schválila vláda, však môže mať aj iné slabiny: už počas jeho pripomienkovania sa našli štátni úradníci, ktorí vyjadrili obavu nad tým, že rozpočet opravy je nafúknutý a rekonštrukcia môže byť predražená. Pomerne prekvapivo prišli tieto pripomienky z ministerstva pôdohospodárstva Gabriely Matečnej (SNS).

Vináreň v čeľadníku, kaštieľ v Rusovciach podľa vizualizácie úradu vlády.

Matečnej ľudia: Rozpočet je neprimeraný

Podľa vládneho materiálu má kaštieľ po rekonštrukcii slúžiť na reprezentačné, stravovacie a ubytovacie účely pre štátne podujatia na najvyššej úrovni.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Kultúra, Slovensko

Teraz najčítanejšie